Beieren verzet zich ook na 2015 tegen heruitgave Mein Kampf

Mein Kampf
Mein Kampf
In 2015 is het zeventig jaar geleden dat Adolf Hitler zelfmoord pleegde. Het auteursrecht op zijn beruchte boek Mein Kampf vervalt dan. Als een uitgeverij het boek na die tijd uit wil geven zal het echter voor de rechter gedaagd worden door de regering van de Duitse deelstaat Beieren.


Christine Hadertbauer, de premier van Beieren, heeft dat dinsdag gezegd. De Duitse deelstaat is momenteel nog eigenaar van de auteursrechten van Mein Kampf. Herdruk van het boek is in Duitsland niet officieel verboden, maar aangezien Beieren eigenaar is van de auteursrechten is het boek niet opnieuw uitgebracht. Volgens de premier van de deelstaat gaat het om een “ophitsend” boek.

Mocht een uitgever het boek na 2015 uit willen brengen dan zal die uitgever voor de rechter gedaagd worden door de deelstaat. Enkele jaren geleden liet een minister van de deelstaat nog weten open te staan voor een heruitgave van het beruchte boek als het maar voorzien was van kritisch commentaar van historici. Dat plan lijkt nu ook van de baan.

Duitsland, ras en politiek

Mein Kampf kwam oorspronkelijk in 1925 uit. Hitler tekende er, met hulp van zijn secretaris Rudolf Hess, zijn ideeën over Duitsland, ras en politiek in op.

- advertentie -

In 1939 verscheen in Nederland een vertaling onder de titel Mijn kamp. Dit in een oplage van ongeveer 110.000 exemplaren. In 1974 werd handel en herdruk van het boek in Nederland verboden. September 2007 werd in Nederland druk gediscussieerd over de vraag of het Mein Kampf-verbod opgeheven moest worden.

Lees ook: Hef dat ‘Mein Kampf’-verbod eindelijk eens op

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier