Belgisch frietkot mogelijk op werelderfgoedlijst

Begin dit jaar werd het Belgische frietkot door Vlaanderen al erkend als cultureel erfgoed. Nu krijgt het frietkot mogelijk ook een plaats op de prestigieuze erfgoedlijst van Unesco.

Puntzak met friet - Foto: CC
Puntzak met friet – Foto: CC
Vlamingen en Walen zijn het erover eens dat de frietkotcultuur waardevol erfgoed is, en gaan Unesco daarom vragen om internationale erkenning.


Volgens Navefri, de Nationale Beroepsvereniging voor Frituristen, kan de internationale erkenning zorgen voor een flinke omzetstijging in de frietkotten. De vereniging zorgde er middels een petitie begin dit jaar voor dat de frietkotcultuur in Vlaanderen werd erkend als erfgoed. De vereniging destijds:

“Niets is zo typisch Belgisch als een frituur en zo ook ons gebrek aan chauvinisme en fierheid. De frituur (of het frietkot zoals we dat “onder Belgen” zeggen) is nochtans één van de weinige zaken waar wij, Vlaming, Waal of Brusselaar, het allemaal over eens zijn: zonder kunnen we niet leven!”

Een frietkot is een frietkraam of patatkraam waar met name frieten verkocht worden. Het oudste frietkot van België dateert waarschijnlijk uit 1842. Deze frietkot stond toen aan het Steen in Antwerpen en verhuisde later naar de Groenplaats. Daar is tegenwoordig een frietkotmuseum te vinden. Brugge heeft ook een frietmuseum waar onder meer aandacht wordt besteed aan de geschiedenis van de aardappel en de friet.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: