Berging IJsselkogge komend najaar van start

///
2 minuten leestijd
Detail van het wrak van de IJsselkogge (ADC ArcheoProjecten)
Detail van het wrak van de IJsselkogge (ADC ArcheoProjecten)

De IJsselkogge die in drie jaar geleden bij Kampen werd gevonden, wordt geborgen door een combinatie van drie bedrijven. Rijkswaterstaat heeft dat afgelopen week bekendgemaakt.

Het vermoedelijk vijftiende-eeuwse wrak ligt in de IJssel, vlakbij de binnenstad van Kampen, en kan daar niet blijven liggen in verband met een zogenaamde zomerbedverlaging, in het kader van het project Ruimte voor de Rivier. Dit omvangrijke project moet de waterveiligheid van de regio verbeteren. Ook de gevonden wrakken van de rivierschepen Aak en Punter worden geborgen.

Drie organisaties hebben zich verenigd in de combinatie ‘Isalacogghe’ en zullen de berging voor hun rekening nemen. Het gaat om ADC ArcheoProjecten Baars-CIPRO en HEBO Maritiemservice. Wouter Waldus, als onderwaterarcheoloog betrokken bij het project:

“Het is een project van het type dat vermoedelijk maar één keer per generatie wordt uitgevoerd, een bijzondere uitdaging. Een archeologisch unicum voor Nederland. Dat we een koggeschip gaan lichten dat in de vijftiende eeuw waarschijnlijk is afgezonken, is echt heel bijzonder: hedendaags watermanagement ontmoet middeleeuws watermanagement. Hoewel veel werkzaamheden onder water plaatsvinden, doen we ons best om het publiek zoveel mogelijk te informeren over dit project.”

De bergingswerkzaamheden beginnen op 1 september en duren naar verwachting tot de winter van 2015/2016.

Kamper kogge op zee – Foto: ArcheoProjecten
Kamper kogge op zee – Foto: ArcheoProjecten

Conservering

De middeleeuwse wrakken van de IJsselkogge, de Aak en de Punter liggen tot vier meter onder het zand in de bodem van de rivier. De drie scheepswrakken zouden, als ze niet worden verwijderd uit de IJssel, als een soort drempel in de rivier achterblijven, na uitvoering van de zomerbedverlaging. Dat kan resulteren in een onveilige situatie voor de scheepvaart. Daarom heeft Rijkswaterstaat besloten om ze te bergen.

De wrakken worden na berging direct overgebracht naar het terrein van de stichting Batavialand in Lelystad. Daar wordt onderzocht of de wrakken goed genoeg zijn om ze te kunnen conserveren. Als conservering mogelijk is, hebben scheepsarcheologen daar zo’n drie jaar voor nodig. Daarna kan de IJsselkogge worden overgebracht naar een tentoonstellingslocatie. Als de wrakken in minder goede staat verkeren, dan wordt uitgeweken naar het scheepsarcheologisch depot in Nijkerk van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Overzicht van boeken over de maritieme geschiedenis

Vorige verhaal

Slavenschip strandt in zicht thuishaven: 3 doden

Volgende verhaal

De archeoloog als marionet

×