Week van de koloniale geschiedenis

Beschermde status voor nieuwe reeks WOI-locaties

Oostvleteren, geallieerde militaire post – Foto: Onroerend Erfgoed
De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft deze week de voorlopige bescherming van een nieuwe reeks bunkers en schuilplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog ondertekend. Het is de bedoeling dat de bunkers en schuilplaatsen binnen een jaar de status van definitieve bescherming krijgen.

Het gaat dit keer om bunkers en schuilplaatsen in Vleteren, Lo-Reninge, Veurne en Houthulst. Deze resterende militaire posten getuigen wat de minister betreft van het “gigantische militaire verdedigingsnetwerk” dat tijdens de oorlog in het vlakke polderlandschap opgebouwd werd.Minister Bourgeois:

- advertentie -

Met het oog op de herdenking van de ‘Grooten Oorlog’ in 2014 worden de meest waardevolle militaire verdedigingswerken ter bescherming voorgedragen. Het betreft hier een derde reeks beschermingen in het kader van een groter thematisch beschermingspakket. In eerdere reeksen zijn reeds waardevolle verdedigingswerken in Nieuwpoort, Koksijde, De Panne, Alveringem en Diksmuide voorlopig beschermd.

In deze derde reeks zijn vijftien items ter bescherming voorgedragen. Deze militaire posten zijn wat de minister betreft niet enkel historisch van groot belang maar architectuurhistorisch vanwege van hun specifieke typologische kenmerken die wijzen op hun functie als bijvoorbeeld mitrailleurpost, observatiepost of geschutspost.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: