Beschermde status voor nieuwe reeks WOI-locaties

/

Oostvleteren, geallieerde militaire post – Foto: Onroerend Erfgoed
De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft deze week de voorlopige bescherming van een nieuwe reeks bunkers en schuilplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog ondertekend. Het is de bedoeling dat de bunkers en schuilplaatsen binnen een jaar de status van definitieve bescherming krijgen.

- ad -

Het gaat dit keer om bunkers en schuilplaatsen in Vleteren, Lo-Reninge, Veurne en Houthulst. Deze resterende militaire posten getuigen wat de minister betreft van het “gigantische militaire verdedigingsnetwerk” dat tijdens de oorlog in het vlakke polderlandschap opgebouwd werd.Minister Bourgeois:

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Met het oog op de herdenking van de ‘Grooten Oorlog’ in 2014 worden de meest waardevolle militaire verdedigingswerken ter bescherming voorgedragen. Het betreft hier een derde reeks beschermingen in het kader van een groter thematisch beschermingspakket. In eerdere reeksen zijn reeds waardevolle verdedigingswerken in Nieuwpoort, Koksijde, De Panne, Alveringem en Diksmuide voorlopig beschermd.

In deze derde reeks zijn vijftien items ter bescherming voorgedragen. Deze militaire posten zijn wat de minister betreft niet enkel historisch van groot belang maar architectuurhistorisch vanwege van hun specifieke typologische kenmerken die wijzen op hun functie als bijvoorbeeld mitrailleurpost, observatiepost of geschutspost.