Beschermde status voor oorlogsmonument aan de Schelde

Foto: Onroerend Erfgoed
De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft deze week de voorlopige bescherming ondertekend van een oorlogsmonument in Beveren. Het is de bedoeling dat het monument binnen een jaar de status van definitieve bescherming krijgen.

Het gaat om een nationaal herdenkingsmonument dat werd opgericht ter ere van de Britse luchtafweer en de R.A.F. en brengt hulde aan de Britse bevrijders langs de Schelde.

Het monument werd afgelopen zomer verplaatst en staat sinds dat moment op de Scheldedijk in de buurt van de kerncentrale van Doel, een deelgemeente van Beveren.

- advertentie -

De architect Fernand Weyersuit Sint-Niklaas ontwierp het herdenkingsmonument. Het werd op 20 juni 1948 plechtig ingehuldigd, als dankbetoon van de Doelse bevolking. Minister Bourgeois naar aanleiding van de verleende beschermde status:

Onroerend Erfgoed maakte na de verplaatsing een bijkomende evaluatie van de authenticiteit en de erfgoedwaarde van het gedenkteken. Het is gereinigd en gerestaureerd, en opnieuw opgebouwd volgens het oorspronkelijke plan van architect Weyers. Het monument behoudt op zijn nieuwe locatie de historische band met de gevechten van de Britse luchtafweer en de bevrijding van de Zeeschelde. Een bescherming is hier dus zeker verantwoord.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: