Bescherming voor monument bombardement Mortsel

Monument Mortsel – Foto: Onroerend Erfgoed
De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft deze week de voorlopige bescherming ondertekend van het ereperk en monument voor de slachtoffers van het bombardement op Mortsel, op 5 april 1943. Het is de bedoeling dat ze binnen een jaar de status van definitieve bescherming krijgen.

Mortsel werd op 5 april 1943 bij vergissing door Amerikanen gebombardeerd. De Amerikanen wilden eigenlijk enkele fabrieken bombarderen waar vliegtuigen en vliegtuigmotoren werden gemaakt. De bommen kwamenechter op de wijk Oude-God terecht en richtten daar veel schade aan. De stad had 936 doden te betreuren, waaronder ruim tweehonderd kinderen.

- advertentie -

Op de begraafplaats in Mortsel Dorp is een ereperk te vinden met een monument voor de slachtoffers van het bombardement. Zowel het erepark als het monument hebben nu dus een beschermde status. Minister Bourgeois:

De historische waarde van dit ereperk is bijzonder groot, aangezien de site het enige materiële ankerpunt in de stad is dat nog aan het zwaarste bombardement in de Benelux tijdens de Tweede Wereldoorlog herinnert. Het bombardement is ongetwijfeld de grootste en indrukwekkendste gebeurtenis geweest in de geschiedenis van de stad. De impact van het gebeuren op Mortselaars en inwoners van omliggende steden en dorpen is onmiskenbaar.

Mortsel heeft plannen om het ereperk te restaureren en toegankelijk te maken. De stad neemt daarnaast allerlei initiatieven die de herinnering aan het bombardement verder in het collectief geheugen van Mortel moeten verankeren. Dit onder meer omdat de overlevenden van de ramp schaars worden.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: