Bevrijding Auschwitz herdacht in Wertheimpark

Monument in het Wertheimpark
Monument in het Wertheimpark
In het Amsterdamse Wertheimpark is zondag de bevrijding van concentratiekamp Auschwitz herdacht.


Auschwitz en Birkenau werden op 27 januari 1945 bevrijd. In 2014 is dat 69 jaar geleden. De bevrijding wordt jaarlijks op de derde zondag van januari herdacht in het Amsterdamse Wertheimpark. Dit bij het door kunstenaar Jan Wolkers ontworpen Auschwitz-monument. Het monument is opgebouwd uit gebroken spiegels en heeft als opschrift ‘Nooit Meer Auschwitz’.

Bij het monument werden zondag kransen gelegd en toespraken gehouden. De aanwezigen stonden ook stil bij de moord op miljoenen Joden, Roma, Sinti en homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de herdenking werden onder meer Jizkor- en Kaddishgebeden gezegd en werd er zigeunermuziek gespeeld.

De herdenking duurde ongeveer 45 minuten. Burgemeester Van der Laan hield een toespraak en de kaddisj- en jizkorgebeden werden door rabbijn Menno ten Brink uitgesproken.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: