Bevrijding Auschwitz wereldwijd herdacht

Monument in het Wertheimpark
Zondag wordt wereldwijd herdacht dat concentratiekamp Auschwitz op 27 januari 1945 werd bevrijd. In Amsterdam werd, net als voorgaande jaren, een herdenking gehouden in het Wertheimpark.

De bevrijding van Auschwitz wordt jaarlijks op de laatste zondag van januari herdacht in het Amsterdamse Wertheimpark. Dit bij het door kunstenaar Jan Wolkers ontworpen Auschwitz-monument.


- advertentie -
Barakken in Auschwitz – Foto: CC/Dirgela

Het monument is opgebouwd uit gebroken spiegels en heeft als opschrift ‘Nooit Meer Auschwitz’. Bij het monument werden zondag onder meer toespraken gehouden door burgemeester Eberhard van der Laan en Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité.

De herdenking werd ook bijgewoond door de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer.

Bevrijding van Auschwitz

Toen Russische troepen het bekendste vernietigingskamp op 27 januari 1945 bevrijdden, troffen ze slechts enkele duizenden overlevenden aan. Tijdens de oorlog werden minimaal 1,1 miljoen mensen omgebracht in Auschwitz. Het merendeel van hen was Joods en het grootste deel van de gevangenen was direct na aankomst vergast. Auschwitz werd hét symbool van de gruwelijkheden van het naziregime.

Tot kort voor de bevrijding had de SS nog tienduizenden gevangen uit het kamp gehaald en op marsen naar concentratiekampen in Duitsland gestuurd. Deze tochten bleken zogenaamde “dodenmarsen”. Onderweg overleden nog veel gevangen door ziekte en uitputting. De in het kamp achtergebleven gevangenen, zo’n 7500 personen, waren er zeer slecht aan toe. Na de bevrijding overleden velen van hen alsnog, ondanks de medische verzorging die ze van de Russen ontvingen.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier