Help de keizer komt!

Bezuinigingen Huis Doorn en Loevestein gaan door

Foto: www.huisdoorn.nl
Er komt geen extra geld voor Huis Doorn en Slot Loevestein. Afgelopen nacht werd er in de Tweede Kamer vergaderd over de cultuurbezuinigingen. Een meerderheid stemde uiteindelijk in met de voorgenomen bezuinigingen.

Huis Doorn had ruim 517.000 euro subsidie aangevraagd, maar de Raad voor Cultuur adviseerde de regering eerder dit jaar om veel minder te geven: 237.000 euro. In het advies stond onder meer:


- advertentie -

Buste van keizer Wilhelm II bij Huis Doorn – Foto: CC/Wouter Hagens

Huis Doorn richt zich op het belang van het verblijf van keizer Wilhelm II tijdens zijn ballingschap en legt een verband met de Eerste Wereldoorlog. De raad vindt deze opzet niet sterk, vooral ook omdat het museum niet duidelijk weet te maken hoe het tijdelijke verblijf van Wilhelm II in Doorn de geschiedenis heeft beïnvloed. De collectie en het verhaal van Huis Doorn lijken voor de Duitse geschiedenis van veel groter belang.

De afgelopen maanden voerde het museum actie in een poging de bezuiniging te voorkomen. Tevergeefs, zo blijkt nu. De oppositie wilde zowel Huis Doorn als Slot Loevestein te hulp schieten maar regeringspartijen VVD en PvdA steunden die pogingen niet.

Voor Huis Doorn betekent dit dat het museum de deuren mogelijk moet sluiten. Al was er deze week ook een klein beetje goed nieuws. Een Duitse stichting gaf aan mee te willen denken over de toekomst van het museum. Huis Doorn is de plaats waar de laatste Duitse keizer, Wilhelm II (1859-1941), in ballingschap woonde.

Volgens minister Jet Bussemaker (Cultuur) is de collectie van Huis Doorn niet van nationaal belang. Het museum zou wat haar betreft bijvoorbeeld kunnen overwegen een samenwerking aan te gaan met een ander museum. Ook kan het museum volgens haar geld binnenhalen voor verschillende projecten als het zich meer op de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog gaat richten. In 2014 krijgt Huis Doorn al zo’n projectsubsidie voor een expositie naar aanleiding van het begin van de Eerste Wereldoorlog.

Het museum heeft juridisch bezwaar gemaakt tegen de bezuinigingen.

Slot Loevestein

Ook de geplande bezuinigingen voor Slot Loevestein gaan door. Het museum – in de Nederlandse geschiedenis vooral bekend als het slot waaruit de rechtsgeleerde Hugo de Groot in 1621 in een boekenkist ontsnapte – heeft een tekort van 200.000 euro. Komend jaar blijft het museum vooralsnog wel gewoon open.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: