Dark
Light

Bibliotheek Arnhem ontvangt middeleeuws getijdenboek

Auteur:
1 minuut leestijd

Bibliotheek Arnhem ontvangt middeleeuws getijdenboek
Afbeelding: Bibliotheek Arnhem
De bibliotheek in Arnhem ontvangt volgende week een getijdenboek uit de vijftiende eeuw. Het getijdenboek, een handgeschreven gebedenboek voor leken, bevat een aantal door Geert Grote vanuit het Latijn vertaalde teksten en is vermoedelijk afkomstig uit Keulen.

Geert Grote (1340-1384) is de grondlegger van een kerkelijke vernieuwingsbeweging die in de late middeleeuwen in Deventer ontstond: de Moderne Devotie. Hij woonde van 1374 tot 1378 in het klooster Monnikenhuizen in Arnhem en dat is een van de redenen waarom het getijdenboek naar de bibliotheek in Arnhem gaat. Een andere reden dat het boek naar Arnhem komt, is dat het eigendom is geweest van de in 1978 overleden Arnhemse keel-, neus- en oorarts Willem van Dalfsen. Diens kinderen schonken het aan de bibliotheek.

Het is het tweede getijdenboek dat de Gelderse bibliotheek in handen krijgt. Het eerste dateert uit 1469 en komt uit het Arnhemse Bethaniënklooster. De overhandiging van het getijdenboek vindt plaats op zondag 15 februari tijdens een symposium van half drie tot vier uur in de bibliotheek Arnhem.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×