Dark
Light

Bijbelse stad Neta’im gelokaliseerd

Auteur:
1 minuut leestijd

Ruïne van de stad die uitkeek over de Elah-vallei
Een professor van de universiteit van Haifa denkt te weten waar de oude bijbelse stad Neta’im zich vroeger bevond. Volgens de professor bevond de stad zich op de plek van de archaeologische site Khirbet Qeiyafa.

Neta’im wordt genoemd in het bijbelboek Kronieken maar tot nu toe was onduidelijk waar de stad zich bevond. Khirbet Qeiyafa werd onlangs onderzocht door een team archeologen. Er werd een potscherf gevonden met daarop een Hebreeuwse tekst van 3000 jaar oud. De oudste Hebreeuwse tekst ooit gevonden.

In Khirbet Qeiyafa werd, op een heuvel die over de vallei van Elah uitkijkt, recent ook een gefortificeerde ruïne gevonden. De onderzoekers vonden hier potscherven en verbrandde olijfpitten die dateerden uit ongeveer 1000 voor Christus, de tijd waarin koning David volgens de Hebreeuwse Bijbel regeerde over het koninkrijk Israël.

Professor Galil heeft Khirbet Qeiyafa nu dus geïdentificeerd als de oude Bijbelse stad Neta’im. Hij baseert zich onder meer op de vondst van de gefortificeerde ruïne uit de tijd van koning David en op het feit dat Khirbet Qeiyafa zich in de buurt van de Bijbelse plaats Gederah bevindt.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×