Dark
Light

Bijlmerramp herdacht in Amsterdam

Auteur:
1 minuut leestijd

In Amsterdam zijn donderdag de slachtoffers van de Bijlmerramp van 1992 herdacht. De herdenking werd onder meer bijgewoond door de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan.

De Bijlmerramp – Still YouTube


Op 4 oktober 1992 stortte een vrachttoestel van de Israëlische vliegtuigmaatschappij El Al neer op twee flats in de Bijlmermeer, een woonwijk in Amsterdam-Zuidoost. Volgens de officiële cijfers kwamen er bij de vliegramp 43 mensen om het leven. Veel Amsterdammers zijn er echter van overtuigd dat er in werkelijkheid meer mensen overleden, onder meer omdat er verschillende illegalen in de flats zouden hebben gewoond.

De vliegramp wordt ieder jaar herdacht op de plek waar het ongeluk zich voordeed. Daar bevindt zich vandaag de dag een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Donderdag vertrok er om zes uur ’s middags een stille tocht naar het monument en om 18:35 uur, het moment van de ramp, werd er een minuut stilte gehouden. Voorafgaand aan de stille tocht hield burgemeester Van der Laan een korte toespraak. Hij zei onder meer:

Vandaag twintig jaar geleden werden Groeneveen en Kruitberg als door een bijl doorkliefd. Drie en veertig mensen lieten het leven, tientallen raakten gewond. Voor velen is na die seconde van stilte de wereld voorgoed veranderd. Door het verlies van dierbaren, door de traumatische beelden die op het netvlies werden gebrand, door alle manieren waarop zo een aangrijpende gebeurtenis het leven raakt.

De burgemeester prees daarnaast de bewoners van de wijk:

Jullie, de bewoners, hebben je door de moeilijkheden heen geslagen, elkaar steun geboden en samen met nieuwe aanwas de Bijlmer gemaakt tot wat het vandaag is.

Net als voorgaande jaren was een deel van het luchtruim boven Amsterdam-Zuidoost tijdens de herdenking gesloten voor het vliegverkeer.

De herdenking in Amsterdam:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×