Bijna 300.000 euro voor bokshandschoenen Mohammed Ali

De geveilde bokshandschoenen van Mohammed Ali (Heritage Auctions)
De geveilde bokshandschoenen van Mohammed Ali (Heritage Auctions)
Bij het Amerikaanse veilinghuis Heritage Auctions zijn deze week handschoenen van de legendarische bokser Mohammed Ali verkocht verkocht voor ruim 388.000 dollar, omgerekend zo’n 290.000 euro. Ali droeg de handschoenen tijdens de Fight of the Century: de legendarische bokswedstrijd tussen Mohammed Ali en diens aartsrivaal ‘Smokin’ Joe Frazier in 1971.


Joe Frazier was in 1971 wereldkampioen. Eerder was Mohammed Ali wereldkampioen geweest, maar hij was de titel kwijtgeraakt omdat hij had geweigerd in dienst te gaan. Ali wilde de titel in 1971 heroveren maar hij slaagde niet in zijn missie. Frazier won de ‘partij van de eeuw’ op punten. Een unicum want het was voor het eerst dat Mohammed Ali als beroepsbokser een gevecht verloor. Het gevecht werd wereldwijd door zeker 300 miljoen mensen op televisie bekeken.

Rivaliteit

Tegen Mohammed Ali bokste Frazier na het duel van 1971 nog twee keer. Die twee partijen werden gewonnen door Ali. Ook nadat Frazier zijn carrière beëindigd had bleef de rivaliteit tussen hem en Ali bestaan. Later werd die ruzie bijgelegd.

Wie de bokshandschoenen van Mohammed Ali heeft gekocht is niet bekendgemaakt.

- advertentie -

Fight of the Century

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: