Dark
Light

Bijzonder Urker orgel volledig gedemonteerd

1 minuut leestijd
Het Meere-orgel uit 1792 in de Bethelkerk op Urk (CC BY-SA 3.0 - Pa3ems - wiki)
Het Meere-orgel uit 1792 in de Bethelkerk op Urk (CC BY-SA 3.0 - Pa3ems - wiki)

De Urker Bethelkerk moet het enige tijd zonder het bekende Meere-orgel doen. Het orgel wordt de komende tijd in Heerde gerestaureerd. Het pijpwerk bevond zich al bij de restaurateur en deze week wordt ook de complete orgelkas uit elkaar gehaald om naar Heerde te vervoeren.

De restaurateur heeft als opdracht het gehele orgel terug te brengen naar de inzichten van de oorspronkelijke bouwer: Abraham Meere (1761-1841). Deze Utrechtse orgelbouwer maakte het orgel in 1792 voor een schuilkerk in IJsselstein, een eenklaviersorgel met dertien registers.

Toen de parochie IJsselstein eind 1800 een veel groter gebouw in gebruik nam, bleek het Meere-orgel daarvoor te klein en werd het verkocht. In 1911 belandde het orgel uiteindelijk op Urk. Om aan de grootte van de Urker Bethelkerk te kunnen voldoen werd het orgel toen uitgebreid tot een tweeklaviersorgel met zelfstandig pedaal en zesentwintig registers. Op Urk was men lang niet op de hoogte van de geschiedenis van het orgel. Tijdens een restauratie in 1981 ontdekte men op drie pijpen de incriptie IJsselstein en kwam de geschiedenis van het orgel aan het licht.

Het orgel wordt nu, honderd jaar nadat het op Urk arriveerde, grondig gerestaureerd door de orgelfirma Reil in Heerde. De Restauratiecommissie Meere-orgel Urk:

“Bij de restauratie kunnen we niet helemaal terug naar het oorspronkelijke orgel van 1792. Het zou ook nu immers veel te klein zijn voor de grote Bethelkerk. Maar we kunnen wel terug naar de bouwstijl en “de klank” van Meere. We houden in de oorspronkelijke orgelkas een groot aantal registers (stemmen) die Meere oorspronkelijk heeft gebouwd. Daarnaast wordt het orgel verrijkt met origineel pijpwerk van Meere uit Montfoort (1805).”

De gemeente Urk en de provincie Flevoland ondersteunen de restauratie financieel. De restauratiecommissie is daarnaast echter nog op zoek naar particuliere bijdragen en giften om de financiering helemaal rond te krijgen. Zie voor meer informatie de website www.meereorgel.nl.

Ook interessant: Korte geschiedenis van het orgel
Boek: Het orgel getoond – Historische Nederlandse orgels in beeld

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie