Bijzondere verhalen langs het Westerborkpad

/
3 minuten leestijd

Een jaar geleden werd het zogenaamde Westerborkpad, een herdenkingspad dat loopt van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar kamp Westerbork in Hooghalen, in gebruik genomen. Tijdens de komende Holocaust Memorial Week worden verschillende locaties langs dit pad uitgelicht.

Het Westerborkpad is een initiatief van KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland (KNBLO-NL) en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Een routegids die bij dit pad verscheen is inmiddels uitverkocht. Volgende maand verschijnt er een nieuwe druk. Van 22 tot en met 27 januari 2013 worden naar aanleiding van de Holocaust Memorial Week verschillende locaties langs het Westerborkpad uitgelicht.

Het programma:

Dinsdag 22 januari 2013

Om 11.15 uur, 12.30 uur en 14.00 uur kunt u deelnemen aan een rondleiding door de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam. Vanaf juli 1942 moesten Joden uit Amsterdam en omstreken zich in dit voormalige theater melden voor deportatie of werden hier onder dwang naar toe gebracht. Tijdens de rondleiding bezoekt u onder begeleiding van een gids de gedenkruimte bij de namenwand, de binnenplaats met het monument en de tentoonstelling op de eerste verdieping.

De rondleiding duurt ca. 1 uur. Kosten voor deelname zijn € 3,50 per persoon. Reserveren: 0593-592600/[email protected] De Hollandsche Schouwburg is opgenomen in de proloog en de eerste etappe van het Westerborkpad.

Woensdag 23 januari 2013

Om 14.00 uur start bij het Museum Oud Nijkerk een stadswandeling langs de panden die herinneren aan de Joodse gemeenschap van Nijkerk. Nijkerk heeft een rijke Joodse geschiedenis. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog woonden er nog enkele tientallen Joden. In april 1943 werden de meeste Nijkerkse Joden gedeporteerd, slechts enkelen konden tijdig onderduiken en hebben zo de oorlog overleefd. Van de gedeporteerden keerde vrijwel niemand terug. Ter herinnering aan de Joodse families uit Nijkerk worden vanaf 2013 Struikelstenen geplaatst, waarbij tijdens de rondleiding al zal worden stilgestaan. De rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur. Kosten voor deelname bedragen € 4,00 per persoon (inclusief een kopje koffie en toegang tot het museum). Reserveren: [email protected] Nijkerk is opgenomen in etappe 11 van het Westerborkpad.

Donderdag 24 januari 2013

Herinneringsmonument bij de voormalige synagoge in Harderwijk

Om 14.00 uur start een inleiding over Joods Harderwijk, bij de herinneringswand in de voormalige synagoge aan de Jodenkerksteeg in Harderwijk. De herinneringswand vertelt het verhaal van de Joodse Harderwijkers en het Joodse leven dat uit Harderwijk is verdwenen aan de hand van foto’s van de Joodse families en unieke religieuze voorwerpen. Anton Daniëls, initiatiefnemer van de wand en auteur van een boek over Joods Harderwijk dat in april 2013 zal worden gepubliceerd, licht toe. De inleiding duurt ca. 1 uur. Reserveren: 0593-52600/[email protected] Harderwijk is opgenomen in etappe 13 van het Westerborkpad.

Zaterdag 26 januari 2013

Het Westerborkpad loopt van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar het voormalige doorgangskamp Westerbork. Om 14.00 uur start bij de ingang van het kampterrein een rondleiding langs de sporen van het kamp, het Nationaal Monument Westerbork en De 102.000 stenen ter herinnering aan de uit kamp Westerbork weggevoerde en vermoorde Joden en Sinti en Roma. Tijdens de rondleiding wordt vooral stilgestaan bij de transporten van en naar kamp Westerbork. De rondleiding duurt ca. 1 uur. Geen kosten voor deelname. Kamp Westerbork is opgenomen in de laatste etappe van het Westerborkpad.

Zondag 27 januari 2013 – Holocaust Memorial Day

In het Herinneringscentrum Kamp Westerbork start om 14.00 uur een interview met Jan Dokter, initiatiefnemer van het Westerborkpad. Hij vertelt over zijn familiegeschiedenis en de totstandkoming van de wandelroute, waarvan de bijbehorende wandelgids volgende maand de eerste herdruk beleeft. Het interview duurt ca. 1 uur. De lezing is inbegrepen bij de entreeprijs voor het museum.

In de ontvangstruimte van het Nationaal Monument Kamp Amersfoort begint om 14.00 uur een lezing door journalist, tv-maker en schrijver Ad van Liempt. Van Liempt is auteur van meer dan tien boeken over de Tweede Wereldoorlog en scenario-schrijver en eindredacteur van de documentaireserie ‘De oorlog’. Reserveren: [email protected] Kamp Amersfoort is opgenomen in etappe 9 van het Westerborkpad.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie