Dark
Light

Bikini dankt naam aan de atoombom

Auteur:
1 minuut leestijd
Bikini (CC0 - Pixabay - stux)
Bikini (CC0 - Pixabay - stux)

Het moderne tweedelige badpak (bikini) werd in 1946 op de markt gebracht door de Franse auto-ingenieur en kledingontwerper Louis Réard, maar waarom werd het kledingstuk eigenlijk ‘bikini’ genoemd?

De Amerikanen waren in deze periode aan het experimenteren met atoomwapens op de onbewoonde atol Bikini, die onderdeel uitmaakt van de Marshalleilanden. Louis Réard verwachtte dat zijn nieuwe kledingstuk voor dames in zou slaan als een bom en noemde het daarom ‘bikini’.

In werkelijkheid was de bikini overigens niet direct een doorslaand succes. De Fransman had gelijk al veel moeite een model te vinden dat het kledingstuk op de catwalk wilde tonen. Veel van de modellen vonden de bikini te onzedig en ook vanuit de katholieke kerk waren er klachten te horen. Uiteindelijk vond Réard naaktdanseres Micheline Bernardini bereid de bikini op de catwalk aan het publiek te tonen.

Brigitte Bardot in bikini, 1953 (Publiek Domein - wiki)
Brigitte Bardot in bikini, 1953 (Publiek Domein – wiki)

In de jaren hierna was de bikini zo nu en dan te zijn. Tijdens de Miss World-contest van 1951 droegen bekende modellen het nieuwe kledingstuk, maar daarna werd de bikini van de competitie geweerd. Belangrijk voor de populariteit van de bikini was het jaar 1953. De wereldberoemde actrice Brigitte BArdot vertoonde zich toen in bikini op het filmfestival in Cannes. Als snel volgden ook andere bekende artiesten, waaronder Rita Hayworth en Ava Gardner. De bikini brak hierna mondiaal door.

Vrouwen in bikini op het genoemde mozaïek
Vrouwen in bikini op het genoemde mozaïek

Romeinse bikini

Réard ontwikkelde overigens niet als eerste een tweedelig badpak. Op wandschilderingen en een mozaïek uit de vierde eeuw na Christus die gevonden zijn in de Villa Romana del Casale in het Siciliaanse bergstadje Piazza Armerina zijn vrouwen te zien met een soortgelijk kledingstuk.

Lees ook: Badmode: een duik in de geschiedenis
Meer berichten uit de rubriek trivia

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×