Binnenrestauratie kasteel Beaulieu van start

1 minuut leestijd

Kasteel Beaulieu – Foto: Architectenbureau Quirynen & Jacobs
De binnenrestauratie van kasteel Beaulieu in Machelen is vrijdag officieel van start gegaan.

Het zeventiende-eeuwse Barok-kasteel bevindt zich aan de rand van Brussel. Het werd rond 1654 gebouwd en doet volgens sommige deskundigen een beetje denken aan het Lodewijk XIII-paviljoen aan de Place des Vosges in Parijs. Het kasteel was eigendom van de graaf Lamoraal-Claude-Frans van Rout en Tassis. Zijn familie verkocht het kasteel eind zeventiende eeuw aan de privé-architect Gio-Paolo Bombarda. Vanwege geldproblemen moest hij het kasteel korte



tijd later echter alweer verkopen. Het kasteel kwam hierdoor in bezit van de familie Colin en later door huwelijk in bezit van de Berierse familie Grosberg.

Kasteel Beaulieu kwam hierna onder meer nog in handen van de Duitser Friedrich Romberg. Van 1884 tot 1920 was het kasteel uiteindelijk bezit van de familie Rittwerger. Hierna trad het verval in.

Het ministerie van Onroerend Erfgoed noemt het kasteel het “laatste voorbeeld van barokke landgoedarchitectuur in Vlaanderen”. De buitenrestauratie van het kasteel werd al in 2006 afgerond, maar hierna kwam het project stil te liggen. Dit onder meer omdat er weinig geïnteresseerden waren om het kasteel te kopen.

Afgelopen week werd bekendgemaakt dat de NV Beaulieu – sinds 2000 erfpachthouder – er samen met haar aandeelhouder (architectenbureau Quirynen & Jacobs) er voor zal inspannen het unieke historische gebouw te herbestemmen. Het kasteel moet omgebouwd worden tot een statig bedrijfsgebouw. De restauratie moet begin 2013 afgerond. De kosten liggen rond de een miljoen euro.

De NV Beaulieu wil het kasteel na restauratie op gezette tijden ook openstellen voor het publiek.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×