Biografieprijs gewonnen door Eva Rovers

De winnende biografie
De Biografieprijs van de Stichting Erik Hazelhoff Roelfzema Prijs is dit jaar gewonnen door Eva Rovers met haar boek over kunstverzamelaar Hélene Kröller-Müller (1869-1939). De jury van de prijs heeft dat maandagavond tijdens een bijeenkomst in Amsterdam bekendgemaakt.

De Biografieprijs wordt eens in de twee jaar toegekend aan de beste Nederlandstalige biografie die in één van de twee voorafgaande jaren bij een Nederlandse of Vlaamse uitgeverij is verschenen. De prijs is genoemd naar verzetsstrijder en radiomaker Erik Hazelhoff Roelfzema, de ‘Soldaat van Oranje’. Aan de prijs is een geldbedrag van 15.000 euro verbonden.

Uit in totaal 99 inzendingen stelde de jury – onder voorzitterschap van prof. dr. Lisa Kuitert – eerder dit jaar een longlist van tien titels samen. Begin deze maand werd een shortlist met daarop vijf titels bekendgemaakt.

- advertentie -

De prijs is uiteindelijk dus gewonnen door Eva Rovers. Ze ontving de prijs voor de biografie van Hélene Kröller-Müller: De eeuwigheid verzameld.Rovers deed uitgebreid onderzoek naar het leven en werk van de bekendste kunstverzamelaarster van Nederland. De schrijfster maakte bij haar onderzoek onder meer gebruik van het archief van Sam van Deventer, een vertrouweling van Helene Kröller-Müller.

Eind 2005 werd dit archief overgedragen aan het Kröller-Müller Museum. De zogenaamde ‘kist van Van Deventer’ bevatte onder meer 3400 brieven waarvan het merendeel door Helene zelf geschreven was. Eva Rovers kreeg exclusief toegang tot dit archief.

Op dit moment werkt Rovers aan een de biografie van schrijver en televisiemaker Boudewijn Büch. Het is de bedoeling dat die biografie over ongeveer drie à vier jaar verschijnt bij uitgeverij Atlas.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier