Boek en tentoonstelling over Alexine Tinne

1 minuut leestijd

Portret van Alexine Tinne – Afb: Haags Historisch Museum
In het Haags Historisch Museum wordt volgende week een boek gepesenteerd over het leven en werk van de Haagse ontdekkingsreizigster Alexine Tinne. Het museum bereidt daarnaast een tentoonstelling over de Nederlandse reizigster voor.

Alexine Tinne (1835-1869) groeide op in een vooraanstaande Haagse familie. In haar jeugd was zij al zeer geïnteresseerd in land- en volkenkunde. Samen met haar moeder maakte zij reizen naar vrij conventionele bestemmingen. Zo maakten de dames Tinne in 1854 een reis door Scandinavië. De reizen werden echter steeds extravaganter. Op 17 december 1855 zetten zij voet aan wal in de Egyptische havenstad Alexandrië, waarna zij doorreisden naar Cairo en zelfs een tocht over de Nijl hebben gemaakt. De expedities werden ook steeds gevaarlijker; landen als Palestina en Syrië werden het reisdoel.Al tijdens haar reizen werd ze bekend als de eerste westerse vrouw die zich tussen 1862-1865 ver in Centraal Afrika waagde. Ze zou daarna niet meer terugkeren in Den Haag.

Op 13 oktober wordt in het Haags Historisch Museum het boek The Fateful Journey. The Expedition of Alexine Tinne and Theodor von Heuglin in Sudan (1863-1864) gepresenteerd. In dit boek beschrijft historicus Joost Willink Tinne’s reis door Soedan. Het verslag is aangevuld met nog ongepubliceerde foto’s van en door Tinne gemaakt, een catalogus met tientallen voorwerpen uit haar en Heuglin’s bijzondere collectie Afrikaanse voorwerpen en enkele van haar kledingstukken.

Precies een jaar later wordt in het Haags Historisch Museum een tentoonstelling geopend over de reislustige Haagse. Naast haar ‘Haagse periode’ zal ook haar lange verblijf in Afrika (1862-1869) in deze tentoonstelling de aandacht krijgen. Delen uit haar etnografische verzameling (o.a. van het World Museum in Liverpool) zullen samen met foto’s van Alexine en haar reizen getoond worden. Ook nooit eerder getoonde familieobjecten met bijzondere verhalen krijgen een plek in de tentoonstelling.

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties