Boek Maarten van Rossem over einde Romeinse Rijk

Historicus Maarten van Rossem heeft een boek geschreven over het einde van het Romeinse Rijk. Het publieksboek, kortweg getiteld Het einde van het Romeinse Rijk, wordt later deze maand gepresenteerd in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Het einde van het Romeinse Rijk gaat over de oorzaken van de neergang van het Romeinse Rijk. Ook wordt gekeken naar parallellen die met het heden zijn te trekken. Regelmatig duiken er immers beschouwingen op waarin de trage, relatieve aftakeling van de Amerikaanse mondiale dominantie wordt vergeleken met de ondergang van Rome.

Historici zoeken al eeuwenlang naar de oorzaken van de implosie van het machtige rijk. In zijn boek (112 pagina’s) staat Maarten van Rossem stil bij de vraag of het enorme rijk aan een disfunctioneel politiek systeem bezweek, of aan interne rot en decadentie. Of misschien wel door ‘barbaren’ die het rijk binnenvielen.

Edward Gibbon

Over het einde van het Romeinse Rijk zijn al veel boeken geschreven. Het bekendste werk is dat van de Britse historicus Edward Gibbon: Verval en ondergang van het Romeinse Rijk. Deze omvangrijke studie verscheen in 1788 en wordt door velen nog altijd beschouwd als hét standaardwerk over de geschiedenis van het Romeinse Rijk.

- advertentie -

Lees hier de bespreking: Van Rossems Romeinse Rijk

Boek: Het einde van het Romeinse Rijk – Maarten van Rossem
Meer artikelen over het Romeinse Rijk

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: