Boek over het bombardement op Zutphen

Zutphen – De Verdwenen Stad
Bij uitgeverij Walburg Pers verschijnt half oktober een boek over het bombardement op Zutphen van 14 oktober 1944.

Zaterdag 14 oktober 1944 is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de stad Zutphen. Op die dag verschenen rond vier uur ’s middags plotseling drie geallieerde squadrons bommenwerpers boven de stad. Tien minuten later was het stadje aan de IJssel veranderd in een rampgebied.

De geallieerde vliegeniers hadden

- advertentie -de opdracht hun bommen te laten vallen boven de IJsselbrug. Er kwamen echter ook bommen op de nabijgelegen stadswijk terecht. De misser kostte het leven aan bijna honderd mensen en een veelvoud daarvan raakte gewond. Huizen
en straten in de wijde omtrek lagen volledig in puin.

Tijdens de herdenking van het bombardement zal op 14 oktober het boek Zutphen – De Verdwenen Stad gepresenteerd worden. In dit door journalist en historicus Niek Megens geschreven boek wordt uitvoerig geschreven over het bombardement zelf, maar ook de periode ervoor en erna komt uitgebreid aan bod. Het bombardement bleek namelijk een kantelmoment te zijn in de geschiedenis van de Hanzestad.

Na de bevrijding besloot het stadsbestuur tot complete herinrichting van het rampgebied. Oude gevels en straten verdwenen. Het station en verschillende gehavende gebouwen, zoals het Oude en Nieuwe Gasthuis, werden gesloopt. Sindsdien wordt de noordwestelijke binnenstad gedomineerd door sobere wederopbouwarchitectuur.

Zutphen – De Verdwenen Stad wordt uitgegeven door Walburg Pers in samenwerking met Stichting De Verdwenen Stad en Dagblad de Stentor.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: