Boek over Joodse bokslegende Ben Bril

De oorlogsjaren van de bokser, opgetekend door Steven Rosenfeld

De joodse Ben Bril (1912-2003) behaalde op 15-jarige leeftijd zijn eerste nationale titel als bokser en won achtmaal de Nederlandse titel in zijn gewichtsklasse. Van de 300 wedstrijden die hij bokste, verloor hij er slechts negen. Uit protest tegen de jodenvervolging in nazi-Duitsland weigerde hij deel te nemen aan de Olympische Spelen van 1936.

Dansen om te overleven. De oorlogsjaren van bokslegende Ben Bril
Dansen om te overleven. De oorlogsjaren van bokslegende Ben Bril
Tijdens de Tweede Wereldoorlog dook hij onder, maar werd verraden en opgepakt. Met zijn echtgenote Celia en zoon Ab werd hij in april 1943 afgevoerd naar Kampen Vught. Via Westerbork belandde hij uiteindelijk in Bergen-Belsen. In de kampen waar hij verbleef organiseerde Bril op bevel van de SS bokswedstrijden. Pas in augustus 1945 keerde het gezin terug naar Nederland.

Over zijn oorlogsjaren schreef de Amerikaanse journalist Steven Rosenfeld het boek ‘Dansen om te overleven’ (Uitgeverij Cossee).

Al jaren voordat het joden verplicht wordt, liet de trotse wereldkampioen Ben Bril zich fotograferen met een davidster op zijn bokstenue. Tijdens zijn gevangenschap in Bergen-Belsen verdrong hij zijn trots om zijn vrouw en kind te beschermen. Hij kwam aan een baantje, klom in het kamp op tot blokoudste, en gaf zich in de ring gewonnen aan Duitse bokshelden. Hij speelde het spel mee.

- advertentie -

Ben Bril verloor in de oorlog 182 familieleden, onder wie vijf broers. Hij wilde niet meer boksen en zette zijn carrière voort als scheidsrechter. Samen met zijn vrouw Celia runde hij een broodjeszaak in Amsterdam en Utrecht. Auteur Steven Rosenfeld (New York, 1959) is journalist en achterneef van Ben Bril. Hij kwam als kind bij de familie Bril over de vloer.

In Nederland wilde Bril nooit over de oorlog praten; zijn achterneef was de eerste met wie hij zijn oorlogservaringen deelde. Voor ‘Dansen om te overleven’ interviewde de auteur ook zoon Ab Bril (1937-2015).

Kamp Vught

Ben Bril in 1965 (cc - Anefo - Hugo van Gelderen)
Ben Bril in 1965 (cc – Anefo – Hugo van Gelderen)
Voor Nationaal Monument Kamp Vught bevat het boek veel nieuwe informatie over de periode waarin Ben Bril in het SS-concentratiekamp gevangen werd gehouden. Zo maakte Bril het beruchte kindertransport mee, waarbij bijna 1300 kinderen in juni 1943 naar vernietigingskamp Sobibor moesten en daar zijn vergast. Omdat hij een SS-officier sprak in de ziekenzaal waar zijn zoon Ab lag, hoefde deze niet op transport.

“Ik heb van mijn mannen gehoord dat jij die bokser bent. Nederlands kampioen, niet waar?” “Bennie Bril, ja,” antwoordde hij. “Dat ben ik.” “Dan zullen we een bokswedstrijd meemaken,” zei de man. De SS’er keek weer naar zijn lijst. (…) Hij pakte een pen en omcirkelde nog een paar andere namen. “Deze zeven kinderen mogen blijven. De rest moet weg.” Hij knikte naar de arts, de verplegers en Ben, knikte toen en liep weg.

Ook beschrijft de auteur hoe Ben Bril het bevel van een SS’er weigerde om een gevangene zweepslagen te geven tijdens het appèl. Nog jaarlijks wordt een Ben Bril Memorial gehouden in theater Carré, als eerbetoon aan de markante bokser.

Ben Bril-collectie

Op 28 oktober schenkt Steven Rosenfeld de persoonlijke en unieke documenten en foto’s over en van Bril, die hij tijdens zijn onderzoek heeft gevonden, aan Nationaal Monument Kamp Vught. De Ben Bril-collectie is dan beschikbaar voor tentoonstellingen, educatieve projecten en wetenschappelijk onderzoek.

Het recent verschenen boek over bokslegende Ben Bril

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: