Boek over opgeheven Zoölogisch Museum Amsterdam

Alcoholpreparaten. Links drie potten met verschillende soorten koraal van de Sibogaexpeditie (1899-1900), daarnaast gorgelpijp en zeeveer (tweede helft 19de eeuw) – Foto: Ella Snoep
Het Zoölogisch Museum Amsterdam (ZMA) sloot vorig jaar de deuren. De collectie van het museum, die onder meer duizenden potten met dieren op sterk water bevatte, verhuisde naar het Natuurhistorisch Museum in Leiden. Journaliste en kunsthistorica Ella Reitsma heeft een boek gemaakt over de geschiedenis van het opgeheven museum: Duizend en meer verhalen op sterk water.

Het ZMA had een bijzondere collectie bestaande uit honderdduizenden potten met dieren op sterk water, miljoenen vliegen, vlinders en kevers op spelden en duizenden laden vol schelpen. Een van de meest bijzondere objecten in de collectie was een ijsbeer, die werd geschoten tijdens de Willem Barentsz-expeditie van 1884.


- advertentie -

IJsbeer geschoten tijdens de Nederlandse Noordpool Expeditie van 1884 – Foto: Ella Snoep

Journaliste en kunsthistorica Ella Reitsma deed jarenlang onderzoek naar de geschiedenis van het museum en schreef er een boek over. In Duizend en meer verhalen op sterk water vertelt ze onder meer over de oprichting van het museum, het ontstaan van de wetenschappelijke collectie en de verschillende directeuren en wetenschappers die in de loop der tijd bij het museum werkten.

Daarnaast beschrijft ze belangrijke expedities van het museum, zoals de Siboga-expeditie en ze staat stil bij de topstukken uit de museumcollectie. In totaal worden in het boek zo´n honderd topstukken behandeld.

Duizend en meer verhalen op sterk water wordt dinsdag 2 oktober gepresenteerd bij de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam dat naar aanleiding van de presentatie ook een mini-symposium heeft georganiseerd. Auteur Ella Reitsma is twee dagen later (donderdag 4 oktober) een uur lang te gast bij het NTR-programma Kunststof op Radio 1.

Objecten uit de collectie van het Zoölogisch Museum Amsterdam:

Vitrinekast van onbekende herkomst met bewerk te nautilusschelpen, eind 19de eeuw – Foto: Ella Snoep
Zangcicade – Foto: Ella Snoep
Lade met schalebijters(Carabus ignimetallus antaeus) uit China – Foto: Ella Snoep
Invisible rail (Habroptila wallacii) uit de Molukken naast opengeslagen tijdschrift met artikel over- en aquarel naar het leven van deze ral die niet kan vliegen, moeilijk is te vangen en genoemd is naar de beroemde Wallace – Foto: Ella Snoep

Zoölogisch museum verhuist naar Leiden (juni 2011)

sitestat

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: