Bokser in Auschwitz

/
2 minuten leestijd
Bokser in Auschwitz, detail van de boekcover
Bokser in Auschwitz, detail van de boekcover

In de Tweede Wereldoorlog worden Joodse mannen die gevangen zitten in Auschwitz gedwongen om op zaterdagavond te boksen. Dit om het saaie kampleven van de nazi’s nog een beetje vermakelijk te houden.

De winnaar van een bokspartij krijgt wat extra eten, terwijl de verliezer linea recta naar de gaskamer gaat. Deze verschrikkelijke bokspartijen zijn vastgelegd door meerdere ooggetuigen en nu ook terechtgekomen in een steengoede historische roman: Bokser in Auschwitz van Shawn Hoffmann.

De schrijver Hoffmann is naast acteur ook screenwriter en producer voor onder meer CBS, Disney en MTV. Zijn boek is eerder dit jaar in de Verenigde Staten uitgekomen en inmiddels ook al verfilmd als “Samson. A saviour will rise”. De film ging op 29 oktober 2013 in première.

Zoektocht naar God

Samson Abrams is zo’n bokser in Auschwitz. Behalve dat de praktijk van de bokswedstrijden wordt beschreven, waarbij Samson uiteindelijk de kamparts Jozef Mengele lens slaat, is er ook aandacht voor de persoonlijke zoektocht van Samson naar God, te midden van al het geweld en de dood die dagelijks aanwezig is. De vriendschap met een katholieke monnik die ook in Auschwitz gevangen zit, is het begin van een verandering in Samsons denken.

Knokpartij met Mengele

Bokser in Auschwitz - Shawn Hoffman
Bokser in Auschwitz – Shawn Hoffman
Hoffmann schrijft spannend en meeslepend over de finale knokpartij tussen Abrams en Mengele. Een knokpartij die de apotheose vormt van het boek, maar zich in werkelijkheid niet heeft voorgedaan:

‘Krak! Samson stompte een verwoestende rechter op Mengeles lichaam. Het was zo’n verwoestende punch dat Höss [Rudolf Höss, de kampcommandant van Auschwitz, EK] Mengeles ribben hoorde breken. De dokter werd in de hoek van de ring gesmakt. Samson ging door. Krak! Samson bewerkte Mengeles andere zijde met een verpletterende linker hoek. Mengele schreeuwde van de pijn. Krak! Krak! Krak! De ene verwoestende stoot volgde op de andere in een onstuitbare ontlading van woede, razernij en pijn. Hij ging tekeer als een beest, als een wilde leeuw die zijn vijand in stukken scheurde.’ (285).

De knokpartij tussen Samson en Josef is net niet het laatste voorval in dit boek. Het echte, spannende einde van dit verhaal moet u zelf maar lezen.

~ Enne Koops

Boek: Bokser in Auschwitz – Shawn Hoffman