Bombardement Bezuidenhout herdacht

De wijk na het bombardement – Foto: Gemeente Den Haag
In Den Haag is zondag het bombardement op de Haagse wijk Bezuidenhout herdacht. De wijk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog slachtoffer van een geallieerd bombardement.

Op 3 maart 1945 werd een groot deel van de wijk weggevaagd. De Engelse luchtmacht bombardeerde de wijk per ongeluk.


De bommenwerpers waren eigenlijk op weg naar het Haagse Bos waar de Duitsers V2-raketten hadden opgeslagen. Door een fout lieten de bommenwerpers hun bommen echter boven de wijk Bezuidenhout vallen.

- advertentie -

De wijk werd voor het grootste deel verwoest. Alleen delen aan de Bezuidenhoutseweg, het Station Staatsspoor, de Schenkkade en de buurt rond het Van Imhoffplein bleven gespaard. Ruim vijfhonderd Hagenaars vonden de dood en circa 30.000 personen werden dakloos.

Het bombardement wordt ieder jaar op de eerste zondag na 3 maart herdacht. De herdenking begon zondag met een dienst in de Christus Triumfatorkerk. Bij het herdenkingsmonument aan de Koningin Marialaan werden later kransen bloemen gelegd en er was een herdenkingsconcert.

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: