Bombardement Bezuidenhout herdacht

/
1 minuut leestijd

In Den Haag is zondag het bombardement op de Haagse wijk Bezuidenhout herdacht. De wijk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog slachtoffer van een geallieerd bombardement

Op 3 maart 1945 werd een groot deel van de wijk weggevaagd. De Engelse luchtmacht bombardeerde de wijk per ongeluk. De bommenwerpers waren eigenlijk op weg naar het Haagse Bos waar de Duitsers V2-raketten hadden opgeslagen. Door een fout lieten de bommenwerpers hun bommen echter boven de wijk Bezuidenhout vallen.

De wijk werd voor het grootste deel verwoest. Alleen delen aan de Bezuidenhoutseweg, het Station Staatsspoor, de Schenkkade en de buurt rond het Van Imhoffplein bleven gespaard. Ruim vijfhonderd Hagenaars vonden de dood en circa 30.000 personen werden dakloos.

Het bombardement wordt ieder jaar op de eerste zondag na 3 maart herdacht. Er werden zondag onder meer kransen gelegd door de burgemeesters van Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Wassenaar en vertegenwoordigers van de strijdkrachten. Ook was er een herdenkingsconcert in het Koninklijk Conservatorium. De herdenking werd zondag door enkele honderden personen bijgewoond.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eerder gepubliceerd

Dirk Jan Hofman – Een jonge verzetsstrijder

Hierna verschenen

Auschwitz 13917 – Mirjam Blits

0
Reageren op dit bericht?x