Bombardement Dresden herdacht

Mensen vormden zondag een symbolische keten rond het in 1945 getroffen gebied
In Duitsland is zondag het bombardement herdacht dat de stad Dresden tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwel volledig verwoestte.

Het bombardement op Dresden wordt ieder jaar op 13 februari herdacht. In de nacht van 13 op 14 februari 1945 werd de stad vrijwel volledig verwoest door een Brits-Amerikaans bombardement. De geallieerden bombardeerden de historische stad tijdens drie aanvalsgolven met vijftienhonderd vliegtuigen, waarbij zeventig procent van de stad werd verwoest. Tienduizenden mensen kwamen om het leven.Het bombardement op Dresden is vaak onderwerp van discussie geweest. Volgens critici hadden de geallieerden de stad niet mogen bombarderen omdat er zoveel vluchtelingen in de stad aanwezig waren en omdat de stad geen strategisch militair doel zou zijn geweest. Groepen Duitse neo-nazi’s komen ieder jaar op 13 februari naar Dresden om te protesteren tegen wat ze ook wel de Bomben-Holocaust noemen.

- advertentie -

Tijdens de algemene herdenking van afgelopen zondag vormden ongeveer 17.000 mensen gezamenlijk een menselijke keten rond het in 1945 getroffen gebied. Volgens sommige van de betogers werd dit ook gedaan als signaal naar de neo-nazi’s die wat hen betreft absoluut niet welkom zijn in Dresden.

Toespraak van locoburgemeester Detlef Sittel:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: