Bunkers aan Nederlandse kust één dag open voor publiek

Bunkerdag 2017

Aankomende zaterdag – 10 juni – gaan langs de Nederlandse kust de bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen maken onderdeel uit van ons landschap, maar zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting.

Deelnemende locaties (www.bunkerdag.nl)
Deelnemende locaties (www.bunkerdag.nl)
De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 6200 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen.

Ingrijpende gevolgen

Naar aanleiding van de aanleg van de Atlantikwall werden grote delen van het kustgebied tot spergebied (afgesloten gebied) verklaard. Daarnaast werden 30.000 mensen gedwongen geëvacueerd. In Den Haag alleen al moesten 150.000 mensen hun woning verlaten en elders onderdak vinden, vaak ver buiten de eigen woonplaats of provincie.

Voor de aanleg van verdedigingswerken zoals tankgrachten en het verkrijgen van vrij schootsveld werden bijna 10.000 woningen en gebouwen in de kuststreek gesloopt.

- advertentie -

Overkoepelend verhaal

De jaarlijkse Bunkerdag is een initiatief van stichting Europees Erfgoed Atlantikwall (SEEA). De dag is in het leven geroepen ter ondersteuning van allerlei lokale initiatieven. In 2014 vond de eerste editie plaats. De organisatie:

“Er werden overal al ontzettend interessante verhalen verteld, bunkers zichtbaar gemaakt en soms zelfs ingericht. Wat ontbrak was een overkoepelend verhaal; een verbindende factor die laat zien dat de Atlantikwall invloed heeft gehad op het gehele (Nederlandse) kustgebied. Door op één dag gezamenlijk open te gaan en het verhaal van de vededigingslinie te vertellen hopen we iedereen een beter beeld te kunnen geven van dit stukje geschiedenis.”

Tickets (à 6 euro) zijn te koop bij de deelnemende bunkerlocaties. De opbrengst komt ten goede aan de bunkerstichtingen. Bezoek voor meer informatie de website bunkerdag.nl

Lees ook: Atlantikwall sloeg blijvende littekens
Boek: Verdreven voor de Atlantikwall

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier