Week van de koloniale geschiedenis

Burgemeester ontvangt nieuw boek over Czaar Peterhuisje

Foto: Zaans Museum, Y.Zwart
De burgemeester van Zaanstad, Geke Faber, heeft dinsdag het eerste exemplaar van een nieuwe publicatie over het Czaar Peterhuisje in ontvangst genomen.

De publicatie is een cadeau van het MediaDock Grafisch Collectief aan het Czaar Peterhuisje en het Zaans Museum. Ter gelegenheid van hun verhuizing naar Zaanstad wilden zij een geste doen aan een culturele instelling met een authentiek Zaans karakter. Dit werd het Czaar Peterhuisje.Het Czaar Peterhuisje wordt wel eens het belangrijkste monument van Zaanstad genoemd. Het is een van de oudste houten huisjes van Nederland en bijzonder is dat tsaar Peter de Grote in de zomer van 1697 in het huisje verbleef.

- advertentie -

Het nieuwe boekje, getiteld Czaar Peterhuisje. Een bijzondere plek met ene bijzonder verhaal, bestaat uit elf artikelen van verschillende auteurs, over de geschiedenis van het Czaar Peterhuisje, waaronder de invloed van het bezoek van tsaar Peter aan het huisje op de omgeving, de geschiedenis en de Nederlandse taal.

De uitreiking van het boekje aan burgemeester Faber was direct het startsein voor de voorbereidingen op het vriendschapsjaar van Nederland en Rusland in 2013. Het Zaans Museum met het Czaar Peterhuisje zal dat jaar een samenwerking aangaan met de Hermitage in Sint Petersburg, de Hermitage Amsterdam en het Amsterdam Museum. Het nieuwe boekje is verschenen in een oplage van drieduizend stuks en te koop in het Czaar Peterhuisje en de Museum Shop van het Zaans Museum.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: