Dark
Light

Buurman & Buurman overwinnen al ruim veertig jaar rampen

“A JE TO!”
Auteur:
2 minuten leestijd
Buurman & Buurman (Museum van de 20e Eeuw)
Buurman & Buurman (Museum van de 20e Eeuw)

Al ruim veertig jaar zijn ze druk aan het klussen en het lijkt er niet op dat ze daar binnenkort mee ophouden. Niet alles wat ze aanpakken lukt, maar Buurman & Buurman maken er toch altijd iets bijzonders van. Het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn heeft besloten de twee klussers eens in het zonnetje te zetten. Vanaf zaterdag is in het museum de interactieve expositie “A JE TO!” te bezoeken.

Geschiedenis

Nog kale buurmannen in eerste script
Nog kale buurmannen in eerste script
De allereerste aflevering van Buurman & Buurman werd gemaakt in 1976 in Tsjechië. De oorspronkelijke namen van de twee klussende buurmannen zijn Pat en Mat. De serie heette “A je to!” dat “en dat is het!” betekent. Lubomír Beneš, de maker van de serie, was geïnspireerd door zijn eigen stripverhalen in de krant. De strip ging over twee klussers genaamd Ouholiček en Sedlec.

Beneš ging samenwerken met scriptschrijver Jiří Kubíček en kunstenaar en filmregisseur Vladimír Jiránek. Samen maakten zij de eerste aflevering ‘De Klussers’. Buurman & Buurman werd in de Krátký filmstudio’s in Praag gemaakt voor de Slovaakse televisie. Gedurende de serie veranderden ze van kleding en petjes. Na een korte onderbreking in 1985 ging de serie verder. Nu niet langer voor de Slovaakse televisie, maar voor Krátký film zelf.

Al vrij snel kregen de klussende buurmannen de namen Pat & Mat. Dit is afgeleid van de schaaktermen. Zowel in Tsjechië als in veel andere landen heten de buurmannen zo. In Nederland blijven ze vooral bekend als Buurman & Buurman.

Allereerste draaiboek van Buurman & Buurman (Museum van de 20e Eeuw)
Allereerste draaiboek van Buurman & Buurman (Museum van de 20e Eeuw)
Buurman en Buurman in het museum (Museum van de 20e Eeuw)
Buurman en Buurman in het museum (Museum van de 20e Eeuw)

Het Museum van de 20e Eeuw:

De aantrekkingskracht van Buurman & Buurman is niet alleen de onhandigheid waarmee de buren hun problemen aanpakken. Het is vooral ook het optimisme waarmee ze dat doen. Hoewel meestal alles fout gaat, geven ze nooit de hoop op. Ze vinden steeds een nieuwe oplossing voor de puinhopen die ze zelf veroorzaakte hebben. Ze zijn ook altijd tevreden met het eindresultaat. De overwinning op de rampen wordt gevierd met het bekende “A je to!”

Er zijn inmiddels ongeveer negentig afleveringen van Buurman & Buurman. De laatste dertien werden geschreven en geregisseerd door Marek Beneš, de zoon van bedenker Lubomír.

Buurman & Buurman diorama in het museum (Museum van de 20e Eeuw)
Buurman & Buurman diorama in het museum (Museum van de 20e Eeuw)

Pratende klussers

De televisieserie is over de hele wereld succesvol. Soms heten de klussers Pat & Mat, soms ‘Buren’, in enkele landen in het Midden Oosten heten ze Zingo & Ringo. Nederland is het enige land waarin de figuren praten. Oorspronkelijk vonden de makers tekst niet nodig. Nederland koos ervoor de buurmannen te laten praten.

“Dit was een gouden greep. Kees Prins en Simon van Leeuwen improviseren de teksten grotendeels. Dit maakt het ook voor volwassenen bijzonder grappig.”

Expositie: “A JE TO!”

Bezoekers kunnen zelf een B&B stopmotion filmpje maken
Bezoekers kunnen zelf een B&B stopmotion filmpje maken
Het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn verwacht met de tentoonstelling over de bijzondere klussers zeker 50.000 bezoekers te trekken. Het museum toont bijvoorbeeld de allereerste film van de knutselaars, toen ze nog geen hoofddeksel ophadden. In de expositie kunnen kinderen op veel plekken zelf bouwen, spelen en knutselen. Daarnaast zijn er objecten uit het wassenbeeldenmuseum Grévin in Praag te bewonderen, waaronder grote poppen, diorama’s en fotowanden. Bezoekers kunnen verder zogenaamde stopmotion filmpjes maken. De tentoonstelling loopt tot en met 6 januari 2019.

Een grote verzameling Buurman & Buurman-filmpjes:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Zelfde rubriek

×