In de buurt van het Gelderse Zevenaar hebben archeologen een compleet en relatief ongeschonden Romeins heiligdom ontdekt. Er zijn onder meer resten van godenbeelden, reliëfs en beschilderd pleisterwerk gevonden. Bijzonder is de vondst van meerdere complete votiefstenen of wijaltaren, gewijd aan verschillende goden en godinnen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed spreekt van een “zeer uitzonderlijke” ontdekking.
Vrij onbekend is dat de Nederlandse stranden aan de rand liggen van een enorm verdwenen landschap: Doggerland. Gedurende honderdduizenden jaren was het gebied dat wij nu als “Noordzee” kennen namelijk droog land. Het was het domein van mammoeten en wolharige neushoorns.
Het eerste deel van een serie van vijf artikelen over de Boerenpartij, een politieke partij die actief was in de jaren tussen 1958 en 1981. De grote man van de partij was Hendrik Koekoek, ook wel bekend als ‘boer’ Koekoek.
Het Kwartje van Kok is de naam van de accijnsverhoging op de autobrandstof die in 1991 door het kabinet-Lubbers III in Nederland werd ingevoerd.
Het is zomervakantie. Maar waarom en sinds wanneer zijn schoolgangers zomers 6 weken vrij? En in Iran, Egypte of de Verenigde Staten zelfs 12 weken?
Op deze pagina vind je een lijst van winnaars van de Tour de France, vanaf de eerste editie in 1903 tot en met 2021.
Adam werd 930, zijn zoon Set 912, diens zoon Kenan 905, enz. De oudste is Metuselach (ook wel Metusalem), die 962 jaar oud zou zijn geworden. Hoe zit dat?
Het Droste-effect is een beeldeffect dat in het oneindige doorgaat. De naam van het effect danken we aan een beroemde verpakking van cacaoproducent Droste. Op dit cacaoblik is een verpleegster met vijfhoekige kap te zien met een dienblad waarop hetzelfde blik cacao staat, met daarop dus wéér een afbeelding van een verpleegster met dienblad en cacaoblik. Enzovoort, enzovoort, tot in
Spierwitte huisjes met blauwe deuren en kerkjes met blauwe koepels. Griekser kan het bijna niet. Vraag een willekeurig iemand om een Grieks eiland te beschrijven en de kans is groot dat je het bovenstaande antwoord krijgt. Het wit-blauwe plaatje, dat voornamelijk is terug te vinden op de Cycladen, is uitgegroeid tot het visitekaartje (of clichébeeld) van Griekenland.
Bij uitgeverij Horizon verscheen april 2018 de biografie van de ‘koning der koningen’, Lodewijk XIV (1638-1715). Auteur en Frankrijk-kenner Johan Op de Beeck, bekend van zijn boekenserie over Napoleon, vertelt in De Zonnekoning. Glorie en schaduw van Lodewijk XIV het verhaal van de absolute vorst die het onderontwikkelde en feodale Frankrijk omvormde tot een gecentraliseerde staat die de machtigste natie
In 1968 lanceerde de Nederlandse politie de leus "De politie is je beste vriend". Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag dat wel anders. De bezetter was sterk afhankelijk van de medewerking van de Nederlandse politie en verkreeg die medewerking ook in grote mate. Tijdens de oorlogsjaren werd de politie daarmee voor bijvoorbeeld Joden en verzetsmensen een groot gevaar.
Tsaar Peter de Grote (1672-1725) voerde in 1689 een bijzondere belasting in. Wie voortaan nog met een baard wilde rondlopen, moest daarvoor geld neerleggen. De Russische tsaar, die zelf alleen een snor had, vond baarden overbodig.
Menselijke cadeautjes als Cupido en Sideron werden door hun gevers over het algemeen zorgvuldig uitgekozen.
Het Jiddisch is de Hebreeuws-Duitse mengtaal van de Joden die zich in de zeventiende eeuw in de Nederlanden – met name in Amsterdam – vestigden.