F.C. De Kampioenen (televisieserie)

Wat Zeg ‘ns Aaa is voor de Nederlandse publieke omroep, is F.C. De Kampioenen voor de Vlaamse VRT: de langlopende reeks die de maat der dingen werd voor komedieseries.

Iris – Godin van de regenboog

In de Griekse mythologie is Iris de godin van de regenboog. Ze was een gezelschapsdame van de belangrijke godin Hera en werkte voor haar als boodschapper. Volgens Hesiodus was Iris een dochter van de zeegod Thaumas en de oceanide Elektra.

De Arabische Liga – Een korte geschiedenis

De Arabische Liga (جامعة الدول العربية: gāmi ‘ah al-duwal al-‘arabiyyah), ook wel bekend als Liga van Arabische Staten (LAS), is een pan-Arabische organisatie, waarin momenteel 21 Arabische landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika samenwerken. Deze organisatie zag in 1945 het levenslicht. Wat zijn de doelstellingen van de Arabische Liga?

Onder zeil gaan – Betekenis en herkomst

Wie onder zeil gaat, gaat meestal niet echt onder een zeildoek liggen. Al kwam het vroeger wel voor. ‘Onder zeil gaan’ betekent vertrekken of gaan slapen. Waar komt deze uitdrukking vandaan?

Meekijken met zeventiende-eeuwse microscopisten

Wat zagen pioniers van de microscopie toen zij in de zeventiende eeuw voor het eerst door hun microscopen keken? Die vraag staat centraal tijdens een internationaal onderzoek waaraan ook het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden deelneemt.

Met zijn ziel onder de arm lopen

Het is een bekend gezegde: ‘met zijn ziel onder de arm lopen’. Of: zij loopt met haar ziel onder de arm. Waar komt dit gezegde eigenlijk vandaan?

Museum Prinsenhof verwerft schilderij Gerard Houckgeest

Museum Prinsenhof Delft heeft onlangs een schilderij van Gerard Houckgeest aangekocht. Het gaat om het schilderij Interieur van de Oude Kerk met zicht op het orgel en orgelbalkon. Het museum spreekt van “een sleutelstuk in het oeuvre van de grondlegger van het realistische Delftse kerkinterieur”.

Secretaresse concentratiekamp (96) aangehouden na vlucht

De Duitse politie heeft donderdag een 96-jarige vrouw aangehouden. De vrouw werkte tijdens de oorlog als secretaresse voor de nazi’s in concentratiekamp Stutthof. Ze moest donderdag terechtstaan voor medeplichtigheid aan de moord op 11.000 concentratiekampgevangenen maar nam de benen.

De Britse Factory Act (Fabriekswet) van 1833

In 1833 kwam in Groot-Brittannië, het land dat aan de basis stond van de Industriële Revolutie en in datzelfde jaar 1833 de slavernij in haar kolonies afschafte, de zogenoemde Factory Act (Fabriekswet) tot stand.

Animisme – Religieus denksysteem (betekenis)

Het animisme is een filosofisch-religieus denksysteem met als basisovertuiging het idee dat zielen of geesten niet alleen bestaan in mensen en dieren, maar ook in planten, stenen of natuurlijke en geografische fenomenen zoals donder, bergen en rivieren.

Netflix koopt rechten boeken Roald Dahl

Streamingdienst Netflix heeft de Roald Dahl Story Company overgenomen en daarmee de rechten van alle boeken van schrijver Roald Dahl in handen gekregen. Het platform wil bekende verhalen zoals Matilda, De Grote Vriendelijke Reus en Sjakie en de chocoladefabriek in nieuwe formats uitbrengen.

Open Monumentendag trekt ruim 850.000 bezoekers

Afgelopen weekend bezochten naar schatting ruim 850.000 bezoekers ongeveer vierduizend opengestelde monumenten in Nederland tijdens de 35ste Open Monumentendag. Volgens de organisatie voelde het evenement dit jaar weer “als vanouds aan”.

Krijg de pleuris! – Betekens en herkomst

Wie zich ergert aan een bepaald persoon, kan zeggen "krijg de pleuris!" Dit betekent zoveel als "val dood!" of "verdwijn uit mijn ogen en laat je hier nooit meer zien". Deze verwensing danken we aan echt bestaande ziekte: pleuritis.

Ouwe-jongens-krentenbrood – Betekenis

Als mensen heel kameraadschappelijk met elkaar omgaan, zegt men wel dat er een sfeer is van 'ouwe-jongens-krentenbrood'. Het contact verloopt heel gemoedelijk en in een gezellige sfeer, vaak omdat de personen in kwestie elkaar al heel lang kennen.

Een luis in de pels – Herkomst en betekenis

Wie doorlopend kritische vragen stelt, wordt wel eens "een luis in de pels" genoemd. De persoon in kwestie blijft maar doorvragen, neemt met een simpel antwoord geen genoegen en steekt zijn mening niet onder stoelen of banken.