Canon van Nederland krijgt eigen museum

Gehuisvest in het Openluchtmuseum in Arnhem

Vanaf komende zomer wordt in het Openluchtmuseum in Arnhem de historische Canon van Nederland op een interactieve manier belicht. De plannen voor deze nieuwe presentatie in een nieuw hoofdgebouw zijn afgelopen week gepresenteerd.

Terwijl in politiek Den Haag de komende tijd gediscussieerd wordt over de toekomst van het onderwijs en maar de vraag is of de Canon van Nederland verplichte kost blijft, is het Openluchtmuseum druk bezig om de veelbesproken historische canon een plek te geven in een nieuwe museumopzet.

De Canon van Nederland moet bezoekers straks in “een beknopt en interactief overzicht” meenemen door de Nederlandse geschiedenis: van hunebed naar de jaren zestig, zeventig, tachtig en negentig. Museumdirecteur Willem Bijleveld onderstreepte tijdens de presentatie het belang van de canon:

“Ruim twee derde van onze kinderen en kleinkinderen zijn al bekend met de Canon van Nederland, omdat het al in hun onderwijsprogramma is opgenomen. En terecht, ervarend leren is het onderwijs van de toekomst en met de Canon van Nederland sluiten we daar volledig op aan. Sterker nog, als de kinderen in het Openluchtmuseum lopen, kunnen ze zelfs hun (groot-)ouders wat bijleren.”

Jaren geleden kreeg het Nationaal Historisch Museum opdracht de canon van Nederland, die de vaderlandse geschiedenis in vijftig vensters belicht, te verwerken in een nieuw museum over de nationale geschiedenis. Dit museum, dat aanvankelijk naast het Openluchtmuseum moest komen, kwam er echter nooit. De canonopdracht werd hierna doorgespeeld naar het Openluchtmuseum en Rijksmuseum. De afgelopen jaren belichtte het eerstgenoemde museum al enkele zogenaamde canonvensters in het gewone museum. Inmiddels is een groter concept uitgewerkt.

- advertentie -
Preview Canon-museum
Preview Canon-museum

Nieuw museum

In het nieuwe entreegebouw, waaraan momenteel hard gewerkt wordt, komen vier kamers waarin bezoekers op een interactieve manier uitleg krijgen over de vaderlandse geschiedenis. Het wordt in feite een compact extra museum in het Openluchtmuseum. Het plan is om tien grote periodes uit de historie te pakken en aan de hand daarvan te laten zien hoe ons land zich in de loop der eeuwen ontwikkelde. Dit met behulp van veel video’s, spellen en 150 objecten uit verschillende musea. Het nieuwe museum krijgt ook een kleine bioscoop.

Het Openluchtmuseum gaat de komende tijd ook in Duitsland en België de boer op om toeristen uit die landen in aanraking te laten komen met de Nederlandse geschiedenis. Bij de oosterburen doet men dit onder de titel ”Holland Erlebnis Museum” . Met de uitbreiding en de campagnes hoopt het museum de bezoekersaantallen te verhogen naar 700.000. Met jaarlijks 550.000 bezoekers is het Openluchtmuseum momenteel het best bezochte museum buiten de randstad.

Boek: De canon van Nederland – onze geschiedenis in 50 thema’s

Promotievideo voor het museum:

Artist impression van het nieuwe museum (Openluchtmuseum)
Artist impression van het nieuwe museum (Openluchtmuseum)

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier