Week van de koloniale geschiedenis

Capitulatie Japan herdacht in Den Haag

Indisch Monument in Den Haag
Bij het Indisch Monument in Den Haag is maandag de capitulatie van Japan herdacht. De jaarlijkse herdenking werd onder meer bijgewoond door enkele duizenden veteranen.

In Den Haag wordt ieder jaar op 15 augustus stilgestaan bij de capitulatie van Japan in 1945. De vijftiende augustus is het officiële eindpunt van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Met de capitulatie van Japan kwam er namelijk een eind aan de oorlog in Zuidoost-Azië en dus ook in Nederlands-Indië.- advertentie -

Bij het Indisch Monument werden maandag alle slachtoffers van de Japanse bezetting in Azië herdacht. Zowel burgers als militairen.

Premier Rutte legde maandag samen met staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS de eerste krans bij het monument. Daarnaast legden onder anderen vertegenwoordigers van de Indische gemeenschap, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en vertegenwoordigers van enkele bij de oorlog in Zuidoost-Azië betrokken landen kransen.

Zondag legden de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer al een krans bij de Indische plaquette in het Tweede Kamergebouw in Den Haag.

Korte impressie van de herdenking:

Lees ook: Japanse interneringskaarten gedigitaliseerd

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: