Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Carillon-estafette bij 75 jaar bevrijding

1 minuut leestijd
Carillon in Spijkenisse (CC BY-SA 4.0 - Peter van der Sluijs - wiki)
Carillon in Spijkenisse (CC BY-SA 4.0 - Peter van der Sluijs - wiki)

Om te herdenken dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd, heeft de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging een carillon-estafette georganiseerd. De komende maanden wordt in totaal in 75 dorpen en steden met stadscarillons en klokken muziek uit de tijd van de bevrijding gespeeld.

Carillon-estafette
Carillon-estafette
De carillon-estafette begon afgelopen zaterdag met een concert in Maastricht, waar toen werd herdacht dat die stad precies 75 jaar gelden werd bevrijd. Aansluitend volgt de estafette het spoor van de bevrijders door Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Zeeland naar het noorden van Nederland. Alle beiaardiers zullen een programma spelen met muziek uit de bevrijdingstijd. Op deze kaart is te zien waar de komende tijd wordt gespeeld.

In de loop van het jaar zijn er bespelingen in onder meer het Vredespaleis in Den Haag, de Stevenskerk in Nijmegen, de Westertoren in Amsterdam en in de Eusebiuskerk in Arnhem, waarvan de toren inclusief het carillon tijdens de Slag om Arnhem werd verwoest. De meeste bespelingen vinden plaats op of rond de datum waarop de betreffende plaatsen zijn bevrijd. Op Bevrijdingsdag klinken de klokken van de Grote Kerk in Wageningen.

Klokkenroof

Tijdens de Tweede Wereldoorlog konden veel stadscarillons en klokken niet bespeeld worden. Ongeveer negenduizend carillons en kerkklokken werden op last van de bezetter tijdens de oorlog namelijk uit de torens verwijderd om te worden omgesmolten zodat eht materiaal gebruikt kon worden voor de Duitse oorlogsindustrie. Dankzij de inzet en vertragingstactieken van het verzet is bijna de helft van deze klokken uiteindelijk bewaard gebleven. Na de oorlog zijn de geregistreerde klokken teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren.

Boek: Soundtrack van de bevrijding

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.