Help de keizer komt!

Celstraffen voor drie monstransdieven

De monstrans
De monstrans
De rechtbank Midden-Nederland heeft twee mannen uit Utrecht van 29 en 25 jaar veroordeeld tot gevangenisstraffen van 27 en 20 maanden vanwege hun betrokkenheid bij de diefstal van een monstrans uit Museum Catharijneconvent in Utrecht. Een derde man van 22 uit Utrecht werd veroordeeld tot 18 maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk, voor heling van de monstrans.


De officier van justitie had vier en vijf jaar cel geëist tegen de drie mannen. Vrij zware straffen, maar dat vond justitie terecht omdat de dieven op klaarlichte dag toeslagen. Op het moment van de roof waren er ook bezoekers in het museum aanwezig. Het OM verweet de dieven “blinde hebzucht”.

De rechtbank heeft een veel lagere straf opgelegd omdat het in haar ogen om een amateuristische en ondoordachte roof ging.

De gestolen monstrans paste bijvoorbeeld niet in de meegenomen sporttas en de verdachten leken geen duidelijk plan te hebben waar het museumstuk na de roof heen zou gaan. Mede daardoor heeft de politie de monstrans kunnen achterhalen en is deze ook niet voorgoed verloren gegaan voor het publiek.

Volgens de rechtbank dachten de mannen alleen hun eigen geldelijk gewin en stonden ze niet stil bij de culturele waarde van het religieuze object.

- advertentie -

Gerestaureerd

De achttiende-eeuwse monstrans werd begin dit jaar gestolen uit Museum Catharijneconvent. De recherche Utrecht startte hierna een groot onderzoek en wist korte tijd later de drie mannen aan te houden. In hun auto lag de gehavende monstrans in plastic gewikkeld. De monstrans was wel beschadigd en moest gerestaureerd worden. Ook is een van de sierstukken nog niet teruggevonden.

Het altaarstuk is inmiddels gerestaureerd. Sinds mei is het weer in het Utrechtse museum te bewonderen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: