Chinese investeerder wil Crystal Palace herbouwen

Interieur van Crystal Palace, 1851 - J. McNeven
Interieur van Crystal Palace, 1851 – J. McNeven
Er zijn plannen om het beroemde Crystal Palace in Londen te herbouwen. Een Chinese investeerder heeft 500 miljoen pond uitgetrokken voor de herbouw van het bijzondere bouwwerk.

Boom in Crystal Palace, 1851
Boom in Crystal Palace, 1851


Crystal Palace werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1851. Het Victoriaanse bouwwerk was ontworpen door kassenbouwer en architect en verrees in Hyde Park. De tentoonstelling trok meer dan zes miljoen bezoekers die de toontafels kwamen bekijken die in het Crystal Palace stonden opgesteld.

Crystal Palace was 550 meter lang en 120 meter breed en geheel opgebouwd uit smeedijzer en glas. Na de tentoonstelling kreeg het bouwwerk een permanente plek in Sydenham maar in 1936 brandde het af.

De Chinese investeerder ZhongRong wil het bouwwerk opnieuw opbouwen en heeft hier 500 miljoen pond voor uitgetrokken. Niet iedereen is blij met de plannen. Sommige Londenaren betreuren het dat er stadsgroen voor het project moet wijken en vrezen dat door grote belangstelling voor het bouwwerk overlast ontstaat.

- advertentie -

Nederland had overigens lange tijd een eigen Crystal Palace. Dit Paleis voor Volksvlijt aan het Frederiksplein in Amsterdam was ontworpen door Cornelis Outshoorn en hij had zich laten inspireren door het Crystal Palace in Londen. Het Paleis voor Volksvlijt werd in 1929 door brand verwoest.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier