Week van de koloniale geschiedenis

Christie’s veilt beschilderde elandhuid

De door Cadzo Codi beschilderde elandhuid
Veilinghuis Christie’s heeft een met buffels en paardrijdende indianen beschilderde elandhuid verkocht voor ruim honderdduizend euro.

Het stuk elandhuid heeft een afmeting van 121 bij 150 centimeter en werd rond 1900 gemaakt door de Indiaanse kunstenaar Cadzi Codi (1866-1912). Het is voor het eerst dat er zoveel wordt betaald voor een werk van deze kunstenaar.

Cadzi Codi werd geboren onder de naam Cotsiogo en was een zoon van Washakie, een stamoudste van het Noord-Amerikaanse

- advertentie -indianenvolk Shoshone. Cadzi Codi wordt gezien als een van de die zijn cultuur succesvol aanlengde met commercie.

Door indianen gemaakte huidschilderingen dienden aanvankelijk om belangrijke oorlogen en andere historische gebeurtenissen mee te memoreren. Een groeiend aantal toeristen bleek echter ook geïnteresseerd en speciaal voor hen maakte Cadzi Codi huidschilderingen met daarop die afbeeldingen die de toeristen graag wilden zien.

Op de bij Christie’s geveilde elandhuid zijn daarm niet alleen afbeeldingen van de traditionele buffeljacht te zien. Speciaal voor zijn klanten combineerde Cadzi Codi deze traditionele afbeeldingen met bijvoorbeeld die van een ceremoniële dans en zelfs een Amerikaanse vlag. Voor de elandhuid werd in totaal 109,328 euro betaald.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: