CIDI: kom met landelijke richtlijn herdenkingen

Monument op de Dam
Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) pleit voor een landelijke richtlijn voor de herdenkingen op 4 mei, zodat regionale comités weten “binnen welk kader het wenselijk is om te opereren”. Het centrum herhaalt die oproep na een uitspraak in een rechtszaak over de veelbesproken dodenherdenking in Vorden afgelopen jaar.

In Vorden werden vorig jaar ook tien Duitse militairen herdacht die tijdens de oorlog in de omgeving van het dorp om het leven kwamen.


Dit zorgde voor veel ophef. Federatief Joods Nederland (FJN) spande een zaak aan en de rechter verbood het vertegenwoordigers van de gemeente toen om langs de graven van de Duitsers te lopen. In hoger beroep werd dat vonnis afgelopen week vernietigd.

- advertentie -

Het hof stelde onder meer dat de kwestie van het herdenken van Duitsers op 4 mei, geen zaak was voor de rechter, maar voor het publieke debat. Alleen in hele uitzonderlijke situaties kan een rechter eventueel besluiten in te grijpen.

Het CIDI:

We vinden het essentieel dat er tussen partijen die betrokken zijn bij dit maatschappelijke debat consensus ontstaat door middel van dialoog over het principe dat op 4 mei slachtoffers horen te worden herdacht, en geen daders.

Het centrum pleit voor een landelijke richtlijn zodat de verschillende comités ongeveer weten wat wenselijk is. Zelf is het CIDI hierover, samen met andere Joodse organisaties, momenteel in gesprek met het Nationaal Comite 4 en 5 mei.

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: