Collectie Geldmuseum blijft toegankelijk voor het publiek

Willekeurige foto van enkele oude munten
Willekeurige foto van enkele oude munten
Het Geldmuseum in Utrecht sluit op 1 november de deuren maar de collectie blijft toegankelijk voor het publiek. Minister Jet Bussemaker van Cultuur heeft dat woensdag bekendgemaakt.


Het grootste deel van de collectie – het zogeheten numismatische (muntkundige) deel – gaat naar De Nederlandsche Bank. Een ander deel van de collectie die meer archeologische en kunsthistorische objecten bevat, gaat naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

De collectie van het Geldmuseum begint bij de eerste munt uit de zevende eeuw voor Christus en loopt door tot de laatst geslagen Euromunt. Minister Bussemaker:

In de collectie zijn alle soorten munten, van de klassieke oudheid tot en met het Koninkrijk der Nederlanden, goed ertegenwoordigd. Het is goed dat de collectie zichtbaar en bewaard blijft, zodat de kennis niet verloren gaat.

De Nederlandsche Bank en het Rijksmuseum van Oudheden gaan samenwerken op het gebied van educatie, zichtbaarheid en publieksbereik. Ze gaan objecten opnemen in de eigen vaste opstelling en zullen daarnaast tijdelijke tentoonstellingen organiseren. De collectie en de bibliotheek blijven ook toegankelijk voor onderzoekers.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: