Comité presenteert opzet viering 200 jaar Koninkrijk

Logo van het nationaal comité
Het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk heeft woensdag in Madurodam de opzet voor de viering van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden bekendgemaakt.

De festiviteiten beginnen op 30 november 2013 en duren twee jaar, tot oktober 2015. In die periode vinden er vijf grote nationale festiviteiten plaats in Den Haag, Maastricht, Zwolle en Amsterdam. Het comité nodigt lokale organisaties en instellingen uit zich met eigen initiatieven aan te sluiten bij de nationale evenementen.- advertentie -
Aankomst Willem I in Scheveningen (1813)

Zij kunnen dit doen via de website www.200jaarkoninkrijk.nl.

De Nederlandse regering besloot in februari 2012 een comité op te richten naar aanleiding van de viering van 200 jaar onafhankelijkheid van Nederland. Aanvankelijk werd minister van Staat en oud-premier Ruud Lubbers voorzitter van dat comité. Eerder dit jaar nam Ank Bijleveld-Schouten, commissaris van de koningin in Overijssel, het stokje van hem over. Naast Bijleveld zijn Albert Verlinde, Bercan Günel, Erben Wennemars, Henk te Velde, Herman Tjeenk Willink, Jozias van Aartsen, Rein Willems en Tania Kross lid van het comité.

De basis voor het huidige Koninkrijk der Nederlanden werd gelegd in 1813. De Prins van Oranje keerde toen terug naar Nederland. In 1815 werd hij ingehuldigd als koning Willem I ingehuldigd en ontstond de constitutionele monarchie. Eerder werd de onafhankelijkheid van Nederland op nationaal niveau herdacht in 1863, 1913 en 1963.

Het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden zal speciale aandacht besteden aan ‘bewustwording van het Nederlands democratisch bestel, kennis van de rechtsstaat en de Grondwet’. Daarnaast wil het comité de saamhorigheid in Nederland bevorderen.

Vijf nationale festiviteiten

Over precies twee jaar, op 30 november 2013, wordt in Den Haag de startbijeenkomst gehouden. Daar wordt dan onder meer de landing van de latere koning Willem I op Scheveningen herdacht. Op 29 maart 2014 wordt in Den Haag aandacht besteed aan de grondwet en grondrechten. Begin september 2014 staat in Maastricht de internationale oriëntatie van ons land centraal. In Zwolle wil het Nationaal Comité in april 2015 aandacht vragen voor actief burgerschap. In Amsterdam wordt op 26 september 2015 een slotmanifestatie gehouden rond het thema eenheid in verscheidenheid.

Het comité begint met een budget van 2,5 miljoen euro. Volgens voorzitter Bijleveld bestaat echter de kans dat er de komende tijd nog andere fondsen worden aangeboord.

Lees ook: Albert Verlinde denkt aan musical over jarig koninkrijk

Afb: British LibaryDe British Libary heeft deze week een…
200 jaar Koninkrijk der NederlandenPresentator en theaterproducent Albert Verlinde…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier