Dark
Light

Crêpe suzette, vernoemd naar?

Auteur:
1 minuut leestijd
Crêpe suzette (cc - Pixabay - la-fontaine)
Crêpe suzette (cc - Pixabay - la-fontaine)

Iedereen kent de vraag “wat eten wij vandaag” En het antwoord is meestal: “een soepje, aardappelen, vlees en groente en een toetje”. De werkelijkheid is vaak grappiger. Want ook al staan wij er niet bij stil, met een bintje, een chateaubriand met bismarckgarnituur en een pêche melba verorberen wij in feite een bord met beroemdheden.

Eduard in zijn jonge jaren als Prins van Wales
Eduard in zijn jonge jaren als Prins van Wales
In deze rubriek worden de achtergrondverhalen van diverse culinaire woordmakers beschreven.

Crêpe suzette

Een crêpe suzette is een lekker nagerecht dat bestaat uit een flensje in een saus van boter, suiker en diverse vruchten. De suiker is voor dit gerecht gekarameliseerd en de flensjes worden met grand marnier of cognac besprenkeld. Voor het ontstaan van de crêpe suzette bestaan meerdere verklaringen.

Volgens de ene verklaring zou de Franse kok August Escoffier het dessert in 1890 in het Londense hotel Savoy hebben klaargemaakt voor de Prins van Wales, de latere koning Edward VII. Escoffier wilde het gerecht opdragen aan de Prins van Wales, maar deze wilde dat het vernoemd werd naar de jonge dame die hem vergezelde. En die heette Suzette.

Actrice

Volgens een andere verklaring werd er omstreeks de eeuwwisseling in een boulevardtheater in Parijs een stuk gespeeld waar in een van de scènes een kittig dienstertje genaamd Suzette, een schaal flensjes moest uitserveren. Ook de werkelijke naam van de actrice zou Suzette zijn geweest. De acteurs gingen na de voorstelling geregeld naar een kleine bistro vlakbij het theater om er wat te eten en gezellig na te praten. De kok had uitgebreid de verhalen over de scène met de flensjes aangehoord en besloot het toneelgezelschap met heerlijke crèpes te verwennen: dunne pannenkoekjes met mandarijnpartjes en besprenkeld met cognac. En vanwege de aantrekkelijkheid van de actrice maakte hij haar een compliment door ze Crêpes Suzette te noemen.

www.buistbelevingsprojecten.nl

Drs Girbe Buist (1955) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na een korte loopbaan in de Volwasseneneducatie werkte hij 25 jaar als adviseur erfgoed bij de Stichting Kunst & Cultuur Overijssel. Eigenaar van het bureau Buistbelevingsprojecten, freelancejournalist en gids. Schrijft boeken en artikelen over regionale geschiedenis en immaterieel erfgoed.

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×