Dark
Light

Cuba. Kunst en geschiedenis van 1868 tot heden

Auteur:
1 minuut leestijd

Salón de Mayo,'Cuba colectiva Mural, 1967 / detail (© Museo Nacional de Bellas Artes, Havana)
Salón de Mayo,’Cuba colectiva Mural, 1967 / detail (© Museo Nacional de Bellas Artes, Havana)

In het Groninger Museum tot en met 20 september een grote overzichtstentoonstelling over de ontwikkeling in de kunst en de geschiedenis van Cuba van 1868 tot heden.

In de tentoonstelling komen alle periodes uit de Cubaanse geschiedenis vanaf het begin van de onafhankelijkheidsstrijd in 1868 aan bod. Cubaanse kunst is volgens het Groninger Museum sterk politiek gekleurd en beïnvloed door propaganda.

Kunstenaars konden niet voorbijgaan aan de tegenstellingen tussen de rijke industriëlen (suikerplantages) en de arme plattelandsbevolking; de onafhankelijkheidsoorlogen, de periodes van onderdrukking door wrede dictators (1913-1959), de Amerikaanse inmenging en uiteindelijk de Revolutie in 1959.

In de tentoonstelling zijn werken van ruim honderd kunstenaars opgenomen. Het gaat om schilderijen, foto’s, installaties, video en grafiek. Enkele kunstenaars waarvan werken in het museum te zien zijn: Marcelo Pogolotti, Wifredo Lam, Alberto Korda en Carlos Garaicoa.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×