Week van de koloniale geschiedenis

Dag van de Rotterdamse Geschiedenis

Afb: Gemeentearchief Rotterdam
De Maand van de Geschiedenis staat in Rotterdam in het teken van het bezoek van Keizer Napoleon, 200 jaar geleden. Diverse kunst- en cultuurinstellingen besteden aandacht aan de nog steeds merkbare gevolgen van de heerschappij van Napoleon. Zoals in onze achternamen, het onderwijs en de rechtspraak.

Ook het bezoek van de keizer zelf en zijn voorliefde voor grote schepen komen aan bod, evenals de wat minder vleiende visies die over hem de ronde deden. Op De Dag van de Rotterdamse Geschiedenis op 16 oktober is bovendien van alles te doen voor jong en oud in keizerlijk Rotterdam.

Bliksembezoek

Op inspectietournee door zijn nieuwe gebiedsdeel Nederland doet keizer Napoleon Bonaparte Rotterdam aan voor een

- advertentie -Afb: Atlas Van Stolk, Rotterdam

bliksembezoek. Hij brengt twee dagen in de Maasstad door en logeert ’s nachts in het als paleis ingerichte Schielandshuis.

De elite van Rotterdam trakteert de nieuwe baas op een groots diner in de Doelen, burgemeester Suermondt overhandigt de keizer de sleutels van de stad in ruil voor de officiële wapenbrief en in de stromende regen laat Napoleon zich rondvaren door de haven om te zien of deze geschikt is als springplank voor een Engels avontuur.

Maand van de Geschiedenis

Het bezoek van Napoleon aan Rotterdam was kort, maar de gevolgen van de inlijving van Nederland bij het Franse keizerrijk (1810-1813) merken we nog steeds. Erfgoedinstellingen in Rotterdam besteden in oktober, de Maand van de Geschiedenis, aandacht aan het bezoek van Napoleon Bonaparte en aan de gevolgen van zijn beleid.

In Museum Rotterdam, locatie Het Schielandshuis, kan de bezoeker zich vanaf 11 oktober vergapen aan de levensstijl van de Rotterdamse elite van weleer in de expositie Rijk Leven. Op 16 oktober opent hier ook Napoleon on the spot, waar vooral spotprenten van de keizer, maar ook de wapenbrief en de stadssleutels zijn te bezichtigen.

Het Gemeentearchief Rotterdam besteedt uitgebreid aandacht aan de burgerlijke stand die Napoleon in 1811 invoerde. Bezoekers kunnen op zoek naar hun voorouders en het verhaal achter hun naam ontdekken.

Het Bureau Oudheidkundig Onderzoek van Gemeentewerken Rotterdam, BOOR, laat met archeologische vondsten Rotterdammers uit het verleden weer tot leven komen.

Napoleon liet vele portretten van zichzelf schilderen. Tegenwoordig fotograferen we meer. In het Nederlands Fotomuseum kunnen jong en oud meedoen aan speciale workshops portretfotografie.

Het Onderwijsmuseum leert ons over het nieuwe onderwijsbeleid dat Napoleon oplegde en toont onderwijsprenten over zijn veldslagen

Het Belasting en Douanemuseum laat in een installatie zien wat Napoleon voor het belastingstelsel heeft betekend.

De Laurenskerk biedt een preview op de net gerestaureerde kerktoren. De kerk kwam dankzij Napoleon in handen kwam van de overheid, die dan ook de recente restauratie heeft betaald.

Portret van Mercator – Foto: Maritiem Museum Rotterdam

Het Havenmuseum doet de inspectietocht door de haven nog eens dunnetjes over en doet daarbij Pernis aan. In de oudheidkamer van dit dorpje is een expositie te zien over trouwen voor de burgerlijke stand, maar wordt ook de invloed van de Franse taal duidelijk, die door Napoleon verplicht gesteld werd.

In het Maritiem Museum vindt het openingsfeest plaats van de tentoonstelling Recht zo die gaat! Varen op de kaart van Mercator. Met een GPS-battle onder leiding van een bekend duo en een lezing over navigeren op de sterren.

In het Mariniersmuseum kun je de groetjes doen aan mariniers op Aruba. Er liggen ansichtkaarten klaar waarop je kunt schrijven of tekenen wat jij mooi vindt aan Rotterdam. Deze Rotterdamse groetjes gaan in de grote postzak mee naar Aruba.

Dag van de Rotterdamse Geschiedenis

Hoogtepunt van de Maand van de Geschiedenis is de Dag van de Roterdamse Geschiedenis op zondag 16 oktober. Het Schouwburgplein wordt omgedoopt tot Tijdsplein. Een plek waar je wandelend, kijkend en luisterend op en door de rijke Rotterdamse geschiedenis reist. Rotterdammers uit 1811 komen tot leven en beginnen een gesprek over alle veranderingen die ze meemaken. Om 13.00 uur komt er een zeer bijzondere gast.

Meer informatie over de diverse activiteiten kun je vinden op de websites van de instellingen of op www.dedagvanderotterdamsegeschiedenis.nl.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: