David Van Reybrouck wint Gouden Ganzenveer

David van Reybrouck tijdens de Nacht van de Geschiedenis van 2010 - Foto: CC
David van Reybrouck tijdens de Nacht van de Geschiedenis van 2010 – Foto: CC
Cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver David van Reybrouck heeft de Gouden Ganzenveer toegekend gekregen. Dat is zondag bekendgemaakt in het televisieprogramma Kunststof TV.


De Belgische schrijver is vooral bekend om zijn boek Congo. Een geschiedenis waarmee hij in 2010 de prestigieuze AKO-literatuurprijs won. De cultuurhistoricus beschreef in zijn boek de geschiedenis van het land, van 1850 tot 2010.

De Academie De Gouden Ganzenveer prijst Van Reybrouck onder meer om zijn “maatschappelijke en politieke betrokkenheid, historisch besef, diepgravend onderzoek en een zeer vaardige pen”. De uitreiking vindt plaats op donderdag 24 april aanstaande in Amsterdam.

David Van Reybrouck debuteerde in 2001 met het boek De plaag, een mengeling van biografie, autobiografie en reportage. Andere bekende werken van zijn hand zijn Het liegend Konijn, Slagschaduw en De Europese grondwet in verzen.

- advertentie -

Eerdere winnaars van de Gouden Ganzenveer zijn onder anderen Remco Campert, Annejet van der Zijl en Ramsey Nasr.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: