Dark
Light

‘De dans’ van Matisse te zien in Amsterdam

Auteur:
1 minuut leestijd

In de Hermitage Amsterdam is vanaf vandaag het schilderij De Dans van de Franse kunstenaar Henri Matisse te zien. Het museum heeft dat vandaag bekendgemaakt.

Het schilderij is opgenomen in de tentoonstelling Matisse tot Malevich. Pioniers van de moderne kunst uit de Hermitage. Het is voor het eerst dat het doek De Dans in Nederland te zien is. Het werk is afkomstig uit de collectie van de Hermitage in St.-Petersburg en wordt maar zelden uitgeleend.



Henri Matisse (1869-1954) maakte het schilderij, dat een afmeting heeft van 260 bij 391 centimeter, rond 1909. De kunstenaar was duidelijk gefascineerd door het thema dans, dat hij onder meer verwerkte in houtsnijwerk, aquarelschetsen en potlood- en houtskooltekeningen. Voor hij het schilderij maakte dat nu te zien is in Amsterdam, maakte de Fransman een eerdere Dans. Dit schilderij bevindt zich in de collectie van het Museum of Modern Art (MoMa) in New York.

De Dans heeft een vrij sobere compositie. Vijf naakte vrouwen draaien rond in een opzwepende dans. De lichamen steken af tegen een groen grondvlak en een blauwe hemel. Schaduwen ontbreken en er is vrijwel geen suggestie van ruimte meer.

Hermitage Amsterdam noemt het doek een ‘sleutelstuk binnen het oeuvre van Matisse’. Dit vanwege de vernieuwende en onconventionele opzet van het schilderij. Het doek is tot en met 9 mei in Amsterdam te zien.

  • Boek bij de tentoonstelling in de Hermitage

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×