Dark
Light

‘De Gouden Eeuw in 3D’

Auteur:
1 minuut leestijd

Oostindisch Huis, Enkhuizen – Afb: Rob Tuytel
Het Westfries Museum in Hoorn is een half jaar dicht geweest in verband met een verbouwing. Op 9 september gaan de deuren van het museum weer open. Bezoekers kunnen vanaf dat moment in het museum terecht voort een bijzondere tentoonstelling: De Gouden Eeuw in 3D.

Digi-artist Rob Tuytel maakte een groot aantal stadsgezichten. Niet op doek of papier, maar in 3D. Tuytel:

Ik voeg met eigentijdse digitale



Oostindisch Huis, Enkhuizen – Afb: Rob Tuytel

technieken een hele nieuwe dimensie toe aan het traditionele stadsgezicht. Het gevoel alsof je midden in een zeventiende-eeuwse stad staat is echt een historische sensatie.

Rob Tuytel woont in Enkhuizen en is de drijvende kracht over jong bedrijf, Model Earth, dat zich bezighoud met het maken van digitale historische stadsgezichten. Hij is volgens het Westfries Museum helemaal thuis in de nieuwste 3D-technieken uit de game-industrie en koppelt die vaardigheden aan zijn fascinatie voor geschiedenis en kunstgeschiedenis. Het museum:

Zijn stadsgezichten zijn weliswaar gebaseerd op uitgebreid bronnenonderzoek, maar honderd procent weergaven van de historische werkelijkheid zijn het niet. Het zijn veel meer artistieke impressies. Tuytel’s stadsgezichten ademen de sfeer van de werken van negentiende-eeuwse romantische schilders als Cornelis Springer en Adrianus Eversen, een belangrijke inspiratiebron.

Op verzoek van het Westfries Museum maakte Tuytel in totaal tweeëntwintig stadsgezichten van Hoorn, Enkhuizen en Medemblik. De stadsgezichten worden volgens het museum gepresenteerd met de nieuwste 3D-techniek. Dankzij speciale geluidseffecten krijgen bezoekers “het gevoel er midden in” te staan.

De tentoonstelling Gouden Eeuw in 3D is te zien van 9 september tot en met 20 november 2011.

Slapershaven Hoorn – Afb: Rob Tuytel

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×