De honderdste geboortedag van Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt
Vrijdag is het precies honderd jaar geleden dat schrijfster Annie M.G. Schmidt werd geboren. Op verschillende manieren en op verschillende plekken wordt aan dat feit de komende dagen aandacht besteed.

Annie Maria Geertruida Schmidt werd op 20 mei 1911 geboren in Kapelle. In dit Zeeuwse dorp is een beeld te vinden van Dikkertje Dap, naar een van Schmidt´s bekendste versjes. Na een carrière als directrice van de openbare bibliotheek in Vlissingen werd ze documentaliste bij Het Parool.- advertentie -

Hier publiceerde ze onder meer gedichten, columns, cabaretteksten en de eerste Jip en Janneke-verhalen.

De schrijfster werd niet alleen bekend met deze Jip en Janneke-verhalen. Ook kinderboeken als Pluk van de Petteflet en Abeltje waren een enorm succes. In 2002 verscheen Anna, een biografie door Annejet van der Zijl.

Honderdste geboortedag

Radio 5 Nostalgia staat vanwege de honderdste geboortedag van Annie M.G. Schmidt vrijdag helemaal in het teken van Annie M.G. Schmidt. Tijdens deze zogenaamde Annie M.G. Schmidtdag halen presentatoren met luisteraars en gasten herinneringen op aan de schrijfster en haar werken. In de programma’s is onder meer aandacht voor Schmidt’s liedjes, versjes, gedichten en verhalen. Ook haar bewogen leven en het belang van de schrijfster voor de Nederlandse Cultuur komt aan bod.

Verschillende bibliotheken besteden ook aandacht aan de honderdste geboortedag van de kinderboekenschrijfster. De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) staat de hele maand mei in het teken van de schrijfster met verschillende activiteiten en een tentoonstelling.

Aankomende zondag doen verschillende steden in Nederland en België mee aan de Annie M.G. Schmidt-voorleesmarathon. Op tal van plekken zal dan door bekende en minder bekende Nederlanders en Belgen, waaronder burgemeesters, voorgelezen worden uit werken van Annie M.G. Schmidt.

In Waaidorp op het Amsterdamse Zeeburgereiland wordt dit weekend ook stilgestaan bij de geboortedag van de schrijfster. Van vrijdagavond 20 mei tot en met zondag 22 mei worden hier onder de titel Annieversary ruim twintig voorstellingen gespeeld. Er is onder meer een Meezingbioscoop waar klassiekers uit de serie Ja Zuster, Nee Zuster meegezongen kunnen worden.

- advertentie -

Schrijfster Annejet van der Zijl brengt zondag een bezoek aan het Letterkundig Museum in Den Haag. Zij zal dan vertellen over het leven en werk van de markante schrijfster. Naar aanleiding van de honderdste geboortedag van de schrijfster stelde Annejet van der Zijl het boek Liefs van Annie samen. In deze bundel zijn een serie van brieven van Annie M.G. Schmidt opgenomen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: