De Indische geschiedenis van Kamp Westerbork

Molukse kinderen in kamp Schattenberg – Foto: Moluks Historisch Museum
Vanaf half augustus is in Herinneringscentrum Kamp Westerbork een tentoonstelling te zien over de Indische geschiedenis van het kamp. De tentoonstelling, getiteld Aanpassen!, is samengesteld door stichting Nasi Idjo.

Westerbork is vooral bekend als het doorgangskamp van waaruit tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan honderdduizend Nederlandse Joden werden gedeporteerd. Minder bekend is dat het kamp na de oorlog ook dienst deed als repatriëringskamp voor Indische Nederlanders.

Aansluitend, van 1951 tot 1971, bewoonden bovendien

- advertentie -meer dan drieduizend Molukkers Woonoord Schattenberg, zoals het kamp toen genoemd werd.

Het Herinneringscentrum vond het tijd eens aandacht te besteden aan deze Nederlands-Indische geschiedenis van Westerbork. Eerder dit jaar werd er op het voormalig kampterrein al een blijvende markering onthuld ter herinnering aan de twintigjarige bewoning van het kamp door Zuid-Molukkers.

In de door stichting Nasi Idjo samengestelde tentoonstelling wordt het belang van herinneren volgens het Herinneringscentrum gekoppeld aan actuele thema’s als identiteit, veerkracht, dromen en thuisgevoel.

De opening van de tentoonstelling wordt 14 augustus onder meer bijgewoond door Yvonne van Genugten, directeur van het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek. De tentoonstelling is vervolgens en met 30 september 2011 te zien.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: