Week van de koloniale geschiedenis

De Indische geschiedenis van Kamp Westerbork

Molukse kinderen in kamp Schattenberg – Foto: Moluks Historisch Museum
Vanaf half augustus is in Herinneringscentrum Kamp Westerbork een tentoonstelling te zien over de Indische geschiedenis van het kamp. De tentoonstelling, getiteld Aanpassen!, is samengesteld door stichting Nasi Idjo.

Westerbork is vooral bekend als het doorgangskamp van waaruit tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan honderdduizend Nederlandse Joden werden gedeporteerd. Minder bekend is dat het kamp na de oorlog ook dienst deed als repatriëringskamp voor Indische Nederlanders.

Aansluitend, van 1951 tot 1971, bewoonden bovendien

- advertentie -meer dan drieduizend Molukkers Woonoord Schattenberg, zoals het kamp toen genoemd werd.

Het Herinneringscentrum vond het tijd eens aandacht te besteden aan deze Nederlands-Indische geschiedenis van Westerbork. Eerder dit jaar werd er op het voormalig kampterrein al een blijvende markering onthuld ter herinnering aan de twintigjarige bewoning van het kamp door Zuid-Molukkers.

In de door stichting Nasi Idjo samengestelde tentoonstelling wordt het belang van herinneren volgens het Herinneringscentrum gekoppeld aan actuele thema’s als identiteit, veerkracht, dromen en thuisgevoel.

De opening van de tentoonstelling wordt 14 augustus onder meer bijgewoond door Yvonne van Genugten, directeur van het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek. De tentoonstelling is vervolgens en met 30 september 2011 te zien.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: