Week van de koloniale geschiedenis

De lijken van de gebroeders de Witt – Jan de Baen, 1672

De lijken van de gebroeders de Witt, opgehangen op het Groene Zoodje aan de Vijverberg te Den Haag, 1672 – Jan de Baen, 1672 (Rijksmuseum Amsterdam)

Rijksmuseumobject van:

Yuri Visser

Een gruwelijk schilderij natuurlijk maar wat mij betreft krijgt dit schilderij een heel prominente plek in het nieuwe Rijksmuseum. Op dit doek is niet alleen een belangrijke historische gebeurtenis afgebeeld, het laat wat mij betreft ook heel treffend zien tot wat voor krankzinnigheid een op hol geslagen massa in staat is, als het de kolder in de bol krijgt. Wat dat aangaat is dit schilderij in meerdere opzichten educatief.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: